БСП и ГЕРБ влязоха в пореден словесен двубой от парламентарната трибуна. Това е обичайна практика в петък, когато парламентарният контрол се излъчва пряко по БНТ, Този път тема на дебатите бе днешният световен ден на околната среда.

Първо лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите настояват за чисти вода, въздух и храна.

"Достъпът до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21-ви век и в България, която разполага с прекрасна природа и много природни ресурси, но нека да видим къде стоим ние днес на този ден.

По отношение на водите ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години. Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти, квартали и домакинства, продължават да живеят в недопустими рискове от лоша, дори рискова за здравето питейна вода.

Чаканите 12 млрд. лв., нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число. Правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от тази реформа.

Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на експерти дори и към момента инвестираните средства - европейски и национални, допълнени с ресурси на общините, могат да решат в най-добрия случай проблема на около 40 - 50 % от населението на страната", разпалено обясни Нинова.

Според нея признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого. И всички са претръпнали пред системните фирмени загуби заради амортизирана от три десетилетия водна инфраструктура.

Лидерът на БСП даде пример с Хасково, където от три години БСП поставя въпроса за чистата питейна вода.

"Там живеят 70 хил. души, но не я използват, заради уран и алфа активност. Жители на общината казват: "От чешмите тече уран", "Повече от допустимото" - допълват експерти.

Пример с Варна само отпреди няколко дни. Хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро.

А река Чепеларска, река Юговска, замърсени с цианиди по официални данни на експерти? Ярки примери за продължаващо безотговорно отношение към чистотата на реките и водите в България", коментира Нинова. 

Тя изтълна, че България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

"Правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа", каза още Нинова, имайки предвид явно нерегламентираните сметища и нерегламентираното горене на отпадъци.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори, че днес въздухът, водата и храната са несравнимо по-чисти, в сравнение с преди 30 години.

"Това е една тема, която не е статична и която нито започва днес, нито ще свърши утре. Нито пък е започнала преди 20 или 30 години. През последните 10 години в България има напредък по тази тема. Бяха построени десетки пречиствателни станции. Днес по българското черноморие има много повече пречиствателни станции, отколкото преди 10 години. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана или най-малкото не беше управлявана и не беше инвестирано в нея", заяви Биков.

Той изтъкна, че днес са необходими повече от 10 млрд. лв., за да бъде обновена системата на ВиК.

"Тези пари биха могли да бъдат и европейски, но със сигурност трябва да бъдат и български. Това е огромен ресурс, който не може да бъде реализиран за една година, за две години, дори може би и за пет. Това са дългосрочни ангажименти, които би трябвало да бъдат ангажименти на всяко правителство, независимо от това от коя политическа сила е излъчено. За нас задаването на въпроси е по-малкия ангажимент, нашият ангажимент е да даваме отговори. Ние ги даваме през нашето отношение към околната среда и през инвестициите, които се правят в тази сфера и които вие самата споменахте от тази трибуна, само че под формата на въпрос. Според вас тези пари са потънали, аз ще ви посъветвам да отидете на море поне тази година на българското черноморие и ще се уверите, че там има пречиствателни станции, които работят", обърна се Биков към Нинова.

И допълни:

"Факт е, че днес с всички проблеми на българската околна среда - и въздухът, и водата, и храната е много по-чиста, несравнимо по-чиста с това, което се случваше преди 30 години, когато "Кремиковци" обгазяваше цяла София. Когато падането на комунизма започна през едно екологично движение. Неслучайно, в което се включиха и членове на ЦК на БКП. Преди 30 години всичко това беше в пълен разпад, пълен погром и на никой не му пукаше за никакви граждани и от тази трибуна никой не можеше да каже, че има мръсен въздух. Такъв имаше"