Със свое постановление правителството одобри промени по бюджета на Министерството на финансите за 2020 г., с които да се осигури възможността за увеличаване капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“, или т. нар. Фонд на фондовете. Към него ще потеглят допълнителни 375 000 лв. Увеличаването на капитала на търговското дружество ще се извърши чрез издаване на нови поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка.

Според решението на МС парите трябва да обезпечат работата на звено "Проектна информация и финансиране", което пък ще се преименува и ще стане "Звено координация". Този екип ще "продължи да извършва дейностите по координация и предоставяне на информация на заинтересованите страни с цел по-бързото и успешно реализиране на инвестиционни проекти, включително възможността за комбиниране на финансирането от Европейските структурни и инвестиционни фондове 2014-2020 г. и Европейския фонд за стратегически инвестиции, т. нар. план "Юнкер", пише още в решението на кабинета.

На практика това звено е нещо като допълнителен съпорт на хората, които ще работят с фонда. Тоест те ще дават информация на конкретни запитвани, ще работят по проектните предложения до различните инвеститори и ще комуникират с публичния и частния сектор. 

Междувременно от Фонда на фондовете съобщиха, че предоставят нови близо 36 милиона лева за стартиращи компании, или т.нар. стартъпи. Те ще могат да разчитат на финансиране от 30 000 лв. до 2 милиона лева в зависимост от идеята, която представят. Парите, както обикновено, идват от европейската програма "Иновации и конкурентоспособност". Други 2,4 милиона лева пък ще се наберат от други частни инвеститори.

Избраният посредник е "Витоша венчър капитал", който вече има достатъчно опит с управлението на такъв тип финансиране и би трябвало да може бързо, лесно и адекватно да се погрижи за парите. Както до момента те ще се поемат през дялово или квази-дялово участие. 

Припомняме, че Фондът на фондовете е една от структурите, натоварени с пряка работа по преодоляване на последствията от епидемията от коронавирус в икономиката. Организацията предоставя четири различни вида продукти на бизнесите - гаранционни кредити, раздавани от търговските банки; нисколихвени кредити за микропредприятия; допълнително финансиране за ИТ компаниите под формата на дялово участие; финансиране на общините за градска среда, както и компании в секторите на туризма, транспорта и здравеопазването.