Цените на петрола на международните пазари започнаха да потъват само няколко часа след като се появиха поредните черни облаци над дълго чаканата търговска сделка между двата най-сериозни икономически играча в света - САЩ и Китай. 

Днес международния бенчмарк "Брент" отне от цената си малко, но тенденцията продължава да е "надолу". Спрямо цената от вчера той се търгува с 0,30 цента по-ниско и към момента е на стойност от малко над 42 долара за барел. Фючърсите върху преживелия истински крах преди два месеца американски суров петрол пък паднаха под 41 долара, или с над 1%.

Всичко това идва, след като вчера търговският съветник на Вашингтон Питър Наваро обяви шокиращо, че с търговската сделка между двете страни е "свършено". Според него единственият виновен за това е Пекин, а причината - отказът на Поднебесната да съобщи навреме за избухналата пандемия от коронавирус. 

Малко по-късно самият Наваро обясни, че думите му, казани пред Fox News, са били извадени от контекста и че по-скоро е имал предвид задълбочаващата се липса на доверие между двете държави. Въпреки това за цената на петрола беше късно и спадът започна. 

При всички положения тенденцията обаче остава опасна, защото към момента няма признаци на стопяване на ледовете. Тръмп и неговата админситрация продължават да обвиняват Китай за разпространението на вируса, а китайските представители яростно отричат всичко. 

Тотален срив на петролните цени към момента обаче изглежда невъзможен заради свитите добиви и сравнителното нормализиране на ситуацията в Близкия изток.