Британска компания съобщи, че създаденото от нея лекарствен препарат SNG001 намалява с до 79 на сто риска от развитие на тежка форма на COVID-19, съобщи АФП.

Фармацевтичната компания "Синерджън" обяви предварителни резултати от клиничните изпитания. Става дума за препарат, който се инхалира в дробовете и в който е основан на интерферон бета. Този цитокин участва пряко в защитата на организма от новия коронавирус, като провокира имунна реакция.

От компанията производител все още не са публикували пълни резултати, но твърдят, че данните са изключително обещаващи.

„Резултатите ни показват, че интерферон бета – широко използвано лекарство, което се инжектира, има огромен потенциал за подобряване на здравето, когато се вдишва. То възстановява имунния отговор на белите дробове, засилва защитата им и ускорява оздравяването от SARS-CoV-2“, коментира проф. Том Уилкинсън от университета в Саутхемптън и главен учен на изследването.

За вече хоспитализирани пациенти с тежък COVID-19 медикаментът намалявал времето, прекарано в болница, но с много малко – от девет на шест дни.

Клиничното изпитание е осъществено от учени от университета в Саутхемптън върху 101 пациенти - като половината са приемали лекарството, другата половина са вземали плацебо. Болните са били третирани с инхалатора 14 дни, а състоянието им е било проследено до 28-мия ден, отбелязва "Гардиън".

 Изследването установило, че 79 на сто от пациентите, приемали препарата, са увеличили шансовете си да преболедуват по-леко в сравнение с пациентите, вземали плацебо. Освен това при пациентите, третирани с лекарството SNG001, вероятността да се възстановят без ограничения в дейността си и без следи от вируса в организма е два пъти по-висока, отколкото при болните, вземали плацебо. Трима от пациентите, третирани с плацебо, са починали, докато нито един от пациентите, приели SNG001, не е починал.

Резултатите от изследването все още не са преминали независима оценка.

Интерферон бета се прилага на пациенти с множествена склероза, но в инжекционна форма.