ЕС призовава руските власти да освободят незабавно и безусловно историка Юрий Дмитриев, осъден на 3 години и половина затвор.

Това се казва в разпространено днес изявление на говорителя на Жозеп Борел – върховния представител на Съюза за външната политика.

Юрий Дмитриев бе осъден на 22 юли по скалъпено обвинение за насилствени действия от сексуален характер срещу малолетната си доведена дъщеря. Мнозина смятат, че присъдата е заради дейността му, състояща се в разкриването на престъпленията на сталинския терор.

„Обвиненията срещу Юрий Дмитриев, изглежда, са заради правозащитната му дейност и неговите изследвания на политическите репресии по времето на СССР, допринесло за ракриването на масови гробове. Отношението към него е част от затвърждаващата се тенденция на арести и дискредитиране на правозащитници в Русия. Тази присъда заплашва да свие още повече пространството за гражданското общество и независимите гласове в страната“, се казва в изявлението.

То завършва с призива Юрий Дмитриев да бъде освободен на хуманитарна основа, като бъдат взети предвид възрастта му (64 г.) на фона на пандемията от коронавирус.