Управляващите в Германия обмислят да въведат задължителни тестове за всички, които се завръщат от чужбина. Много провинции вече тестват на летищата в големите си градове. Бавария пък дори отваря многобройни пунктове за доброволно тестване по магистралите си, най-вече в близост до границата с Австрия.

Причина за това са покачващият се брой заразени в Европа. Германия не прави изключение и лекари вече говорят за започнала втора вълна на пандемията.

Тестовете все още не са задължителни, защото за тях липсва правна рамка, но баварският премиер Маркус Зьодер настоява тя да се създаде още в следващите дни. Все още се спори дали задължителните тестове да са безплатни. Някои премиери на провинция смятат, че всеки, койт осъзнателно поема риска да пътува в чужбина в пандемични условия, трябва да поеме разходите за тестването си след това. Но се налага повече мнението, че, за да се предотврати ескалацията на заразени, тестовете трябва да се поемат от държавата и в замяна да са задължителни.

Утре Германия ще обнови списъка с опасни заради повишен брой заразени държави и се очаква България да влезе в него. Това ще означава, че пътуването до и от България към Германия ще става само с отрицателен тест или карантина след влизане във федералната република.