16:22 ч.: Португалия: Някои страни от ЕС нарушават пакта за възстановяване на свободното движение 

Португалското външно министерство заяви днес, че някои страни от Европейския съюз са нарушили пакта за възстановяване на свободното движение в рамките на блока след вдигането на карантините срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

"Разбираме, че от всички нас се изискваше на възстановим свободното движение в рамките на ЕС най-късно от 1 юли", заяви министерството.
"Смятаме, че ограниченията и решенията, приети от страните членки, показват открито пренебрежение към това задължение", добави ведомството, без да уточнява за кои страни членки става въпрос.

Коментарите на португалското външно министерство бяха направени, след като Великобритания, която напусна ЕС през януари, но спазва правилата на блока за търговия и пътуване до края на годината, реши в петък да запази карантината за пътници, идващи от Португалия.
Това нанесе силен удар по зависимата от туризма държава.
Други европейски страни, включително Белгия, Ирландия и Финландия, и трите - членки на ЕС, наложиха също ограничения за пътувания спрямо Португалия. Великобритания въведе карантина също спрямо пътуващи до Испания, а други страни издадоха предупреждения да не се пътува до там.


15:51 ч.: Франция призова за "Европа на здравеопазването" 

Франция призова за създаването на "Европа на здравеопазването" - набор от общи методи, които да позволят хармонизация на санитарните ситуации в страните от ЕС и координиране на отговорите, заяви държавният секретар на външните работи Клеман Бон, цитиран от Франс прес.
 
"Една от причините да има понякога различни, а понякога и противоречащи си мерки е, че няма общ европейски метод, общо европейско решение за оценка на санитарната ситуация, за да се каже, че дадена зона е рискова или не е", каза Бон за радио Франс ентер.
"Това е форма на Европа на здравеопазването, която не съществува и трябва да се изгради", добави той.
"В Европа има парадокс: има методика от хиляди страници за оценяване на дефицита до осмия десетичен знак, а нямаме подобни методи за оценка на санитарните рискове. Това трябва да се промени. Всички страни днес признават, че трябва да имаме такива общи европейски методи", включително за избягване на разликите в оценяването, каза Бон.

13:08 ч.: Япония за първи път регистрира над 1000 случая на коронавирус за един ден

Япония за първи път от началото на разпространението на коронавируса регистрира над 1000 заразявания за един ден, предаде ТАСС, като се позова на японската национална телевизия.
Властите са отчели 1002 случая на коронавирус за денонощие. От тях 250 са били в Токио и 221 в Осака.
Въпреки продължаващото увеличение на броя на заразяванията засега не се предвижда връщане на извънредното положение в страната.
По данни на властите болните в тежко състояние не са много.


12:17 ч.: Броят на заразените с коронавируса в Полша надхвърли 44 хиляди 

Броят на заразените с коронавируса в Полша достигна 44 416. През последното денонощие са открити нови 512 заразени, информира здравното министерство на страната, цитирано от ТАСС.
От вчера насам в Полша са регистрирани 12 смъртни случая сред болните от Ковид-19, с което жертвите на новия вирус в страната стават общо 1694.
Оздравелите от началото на пандемията са 33 190. През изтеклите месеци в Полша са направени над 2,1 милиона теста за коронавируса.
Близо 1600 пациенти с Ковид-19 се лекуват в болници. Над 95 000 души са под карантина, 6000 - под епидемиологичен надзор.


11:51 ч.: В Чехия регистрираха нови 260 случая на коронавирус за денонощие 

Броят на новите заразени с коронавирус в Чехия се е увеличил за денонощие с 260 и е достигнал 15 799, съобщи днес чешкото здравно министерство, цитирано от ТАСС.
В понеделник новите случаи бяха 195, а в неделя - 115, което бе най-ниският показател от 19 юли.
През изминалите 24 часа най-много - 101 - са регистрираните случаи в Прага. Според медици огнище на разпространение е станал нощният клуб "Techtle mechtle" (букв. Цуни-гуни). През последните седем дни в чешката столица има 24 заразени на 100 хиляди население, с което тя стана лидер по този показател.
От началото на разпространението на вируса в страната през март починалите са 373.


10:47 ч.: Австралия изпрати войници и спешни медицински екипи в старчески домове 

Австралия изпрати войници и спешни медицински екипи, които обикновено отиват в зони на бедствия, в старчески домове в Мелбърн, за да помогнат в овладяването на най-тежкия пик на епидемията от коронавирус в страната, предаде Ройтерс.
В Мелбърн са изпратени 1400 войници и пет спешни медицински екипа за помощ на хората в старчески домове, включително за проследяване на контактите им.
Мелбърн е вторият по население град на Австралия. Той е в процес на връщане на карантинни мерки, които забавят отварянето на търговските обекти, замрази възобновяването на пътуванията от и до Нова Зеландия и накара други щати да затворят границите си с щата Виктория.
Виктория днес съобщи за 295 нови заразени, спрямо 532 в понеделник, и девет смъртни случая, в това число седем в старчески домове. В щата има 9304 заразени. С това общият брой на починалите в щата Виктория става 92, а в Австралия - 176.
Старческите домове са в центъра на епидемията в щата Виктория с 804 активни случая на COVID-19. Заразяванията там са причинени предимно от работници в домовете, много от които може да не са знаели, че са преносители на вируса.
Австралия навлезе в първата си рецесия от 90-те години насам, като се очаква бюджетният дефицит да е най-големият от Втората световна война. Правителството отпусна стотици милиарди долари в подкрепа на икономиката. 


10:10 ч.: Над хиляда заразени с COVID-19 са регистрирани от вчера насам в Украйна 

Украинските медици регистрираха през последното денонощие нови 1022 заразени с коронавируса, 650 оздравели и 21 смъртни случая. Това съобщи днес Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, предаде ТАСС.
От началото на пандемията в Украйна са открити общо 67 597 случая на заразяване с новия патоген. Оздравелите досега са 37 395 (55,3 на сто от всички инфектирани), починалите - 1650 (2,44 процента).
До 31 август в Украйна е обявена т. нар. адаптивна карантина - местните власти могат по свое усмотрение да засилват или отслабват санитарните ограничения според ситуацията, ако това не влиза в противоречие с федералните мерки. 

Тук не се вижда физическо дистанциране. Висшият клир на украинската църква вчера отбеляза в Киев 1032 г. от покръстването на страната. Снимка АП / БТА

6:48 ч.: САЩ отчитат най-висок брой починали от COVID-19 за едно денонощие от май 

Починалите от COVID-19 в САЩ нараснаха с почти 1300 във вторник, което е най-високият денонощен ръст от май насам, съобщи Ройтерс.
Калифорния, Флорида и Тексас, три от най-многолюдните щати, регистрираха рекордни денонощни стойности на смъртните случаи, като в трите щата заедно са отчетени 584 от общо 1292 починали в страната. Печален рекорд отбелязаха и Арканзас, Монтана и Орегон.
Смъртните случаи в САЩ нарастват и на седмична основа за трета седмица поред.
Увеличеният брой на новозаразените в Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас предизвика претоварване на болниците. Разпространяването на инфекцията накара щатите да направят обратен завой в усилията си за отваряне на икономиката.
Досега в САЩ са регистрирани почти 150 хиляди смъртни случая от COVID-19, показател, по който страната е на първо място в света. Случаите на заразяване нараснаха с над 64 хиляди във вторник и достигнаха до 4,38 милиона.
От 20-те страни с най-голямо разпространение на коронавируса Съединените щати са на шесто място по смъртни случаи спрямо населението с 4,5 починали на 10 хиляди жители. Пред тях са Великобритания, Испания, Италия, Перу и Чили.

Мич Маконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената на САЩ, говори на пресконференция, след като партията му предложи помощен финансов пакет от 1 трилион долара във връзка с последствията от пандемията. Снимка АП / БТА

5:12 ч.: Колумбия удължи националната карантина до 30 август 

Колумбийският президент Иван Дуке удължи във вторник затварянето на страната заради коронавируса до 30 август, съобщи ДПА. С новото удължение срокът на строгите ограничения ще достигне до 5 месеца.
Държавният глава обяви решението, след като за първи път в Колумбия бяха регистрирани повече от 10 хиляди нови случая на коронавирус за едно денонощие.
Колумбия е една от латиноамериканските страни с най-бързо разрастване на епидемията. Във вторник по официални данни общият брой на заразените достигна до 267 385, а на смъртните случаи - 9074.
Дуке каза, че правителството същевременно ще продължи да отваря икономиката в общините с относително малко заразени.
Също във вторник Мексико регистрира 7208 заразени и 854 починали за 24 часа, предаде Ройтерс. Общият брой на потвърдените случаи в страната достигна до 402 697, а на починалите - 44 876, показват данни на университета "Джонс Хопкинс".


4:37 ч.: Китай съобщи за най-високия брой нови случаи на коронавирус от средата на април 

Китайските здравни власти съобщиха днес за 101 нови случая на коронавирус в континентален Китай през последното денонощие - най-високия брой от над три месеца и половина, съобщи Ройтерс.
89 от случаите са в западния автономен район Синдзян, където напоследък се регистрират много от новозаразените в Китай.
Също днес главният администратор на Хонконг Кари Лам предупреди, че градът е на ръба на голям взрив от коронавирус и призова гражданите да останат у дома си колкото е възможно повече. Тя обяви нови мерки срещу пандемията, които включват забрана за събиране на повече от двама души, затваряне на закритите помещения на ресторантите и задължително носене на маски на обществени места, включително и на открито. Това са най-строгите мерки, налагани в Хонконг от началото на пандемията. Мерките, обявени в понеделник, ще останат в сила поне седем дни.
Във вторник в Хонконг бяха регистрирани 106 нови случая на коронавирус.


2:44 ч.: Над 40 000 нови случая на коронавирус в Бразилия през последното денонощие 

Бразилия регистрира 40 816 нови случая на заразяване с новия коронавирус през изминалите 24 часа, както и 921 починали от COVID-19, съобщи здравното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.
Досега в Бразилия са потвърдени почти 2,5 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията. Официалният брой на починалите е 88 539.


0:57 ч.: "Модерна" планира да предлага ваксината си срещу коронавирус за $50-60 на курс 

Американската фармацевтична компания "Модерна" планира да предлага ваксината срещу новия коронавирус, която разработва, за 50-60 долара на курс - по-скъпо, отколкото останалите лаборатории планират да искат от правителствата, съобщи Ройтерс, като се позовава на публикация във "Файненшъл таймс" от вторник.
Според статията тази цена ще се отнася до САЩ и останалите страни с високи доходи.
Засега няма коментар на информацията от страна на "Модерна".


0:55: Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус в света надхвърли 16,34 милиона

Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус в света е надхвърлил 16,34 милиона, показват публикувани във вторник данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от ТАСС.
За едно денонощие са регистрирани повече от 226 хиляди случая. Починали са над 4000 души, с което общият брой на жертвите на вируса е близо 651 хиляди.
Регионът на Северна и Южна Америка е на първо място по регистрирани случаи - 8 728 962, като за последното денонощие този брой е нараснал със 118 828. Починалите са се увеличили с 2212 и са достигнали до 339 651. В Европа заразените са 3 261 042, а починалите - 210 897. Там за изминалите 24 часа потвърдените случаи са нараснали с 26 311, а смъртните - с 368.
Най-много регистрирани случаи има в САЩ (4 209 509), следват Бразилия (2 419 091) и Индия (1 483 156).


 0:46 ч.: Италианският сенат одобри удължаване на извънредното положение до 15 октомври 

Горната камара на италианския парламент одобри днес искането на премиера Джузепе Конте за удължаване на извънредното положение заради новия коронавирус до 15 октомври, съобщи Ройтерс.
Опозиционните партии се противопоставиха, като обвиниха Конте, че се опитва да задържи твърде много власт в ръцете си въпреки рязкото спадане на темпа на заразяване. Сенатът обаче прие предложението със 157 гласа "за" и 125 "против" от общо 319 сенатори.
Извънредното положение беше обявено на 31 януари със срок от шест месеца и трябваше да изтече на 31 юли.

"Вирусът продължава да еволюира и не е изчерпал потенциала си. Би било непоследователно рязко да отменим подобна ефективна мярка", каза Конте по време на дебатите. Все пак той се отказа от първоначалния си план да поиска удължаване на извънредното положение до края на годината и каза, че иска единствено то да бъде подновено до средата на октомври.

Долната камара на парламента, в която управляващата коалиция има много по-голямо мнозинство, ще гласува мярката в сряда.

Лекар се грижи за пациент с COVID-19 в интензивно отделение на клиника в Бреша, Италия. Снимка АП / БТА

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.