Историята на "Осемте джуджета" и намесата на бивши и настоящи магистрати в конфликта в групата фирми "Изамет" продължава с още един скандален разказ, който приключва на паркинга на Специализираната прокуратура (СП). Още един свидетел говори от първо лице и не само повдига сериозни въпроси, а директно сочи към фрапантни нарушения на закона при разпореждане с парични средства, иззети и съхранявани от СП. А участниците са познати - Димитър Франтишек, Петър Петров, Кирил Пейчинов, "а г-н Гешев е информиран".

"На вас някой давал ли ви е 500 хил. евро в плик, и то от прокуратурата. Предполагам не. И на мен не беше давал никой."

Така започва разказът на основния свидетел в трета част на "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд бизнесменът Димитър Ламбовски. Освен бизнесмен Ламбовски е бивш народен представител от НДСВ в 39-ото народно събрание (2001-2005). 

Описваната в част 3 история говори за сериозни нарушения при разпореждането със значителна сума в евро, върнати отново - както при историята от част 2 със злато за над 4 милиона лева - с подпис на прокурора от Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. 

Основанието за връщане е предоставеният на прокуратурата странен документ "договор за отговорно пазене" на пари, който и двете страни по него - Явор Златанов и Димитър Ламбовски, в разследването на АКФ директно отричат да са сключвали.

Отново, както в историята със златото, свидетелят заявява, че парите, върнати по документи лично на него, са "прибрани" от адвокатите, препоръчани от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, още на паркинга на СП.

Ето какво разказва Ламбовски, как започва всичко:

На 9 март в офиса му дошъл негов добър познат и му казал, че Димитър Франтишек (вече бивш ръководител на спецпрокуратурата, сега кандидат за по-горната инстанция) е помолил да се срещне "с един човек" и там щял да разбере за какво става въпрос. Познатият го закарал във вече познатия от част 1 и 2 ресторант "Осемте джуджета" и го оставил там. "От ресторанта ме пое господин с много силно телосложение - Божо. Покани ме в ресторанта, където седеше Петър Петров. Тогава се запознах с него", казва Ламбовски. Имало "и още един господин - над 100 кг", който се представил като Иван. Всички седнали на една маса. На Ламбовски му казано, че "това става със знанието на Франтишек, а г-н Гешев (главният прокурор Иван Гешев) е информиран". 

Казали му, че трябва да отиде да се "подпише за едни пари" - 550 000 евро от сейфа на Юлия Златанова. (Парите, върнати от прокуратурата, са иззетите през 2019 година при претърсване 550 000 евро от банков сейф на съпругата на Илия Златанов.)

"Бях еднозначно заплашен, че ще има последствия, ако не се разпиша", казва Ламбовски.

И допълва, че участниците в срещата са имали "задълбочена информация" за него, за доходите му, дори извадили данъчните му декларации от НАП, където е декларирал големи суми. "Т.е. аз с основание се изплаших, че трябва да свърша това действие. Възприех го като заплаха за физическа саморазправа." На 11 март следва нова среща на същото място, като там вече присъства адвокатка. Подписал и си тръгнал. Срещата продължила не повече от 15 минути.

На 16 март следва развръзката - получил обаждане, че прокурор Кирил Пейчинов е уважил "молбата" му - да му се "възстанови частично веществено доказателство в размер на 550 000 евро". Казали му да отиде в спецпрокуратурата на ул. "Черковна" да се подпише лично, че е получил парите.

Ламбовски отишъл заедно с познатия, направил първоначалната връзка. Спрял колата пред прокуратурата. Там имало черна S класа, както по-късно разбрал - на Пепи Еврото, като в колата била жена му Любена Петрова. Поканили го вътре - да разпише за парите, сложени в голям плик. А после? После "адвокатката се качи с парите в S класата", той - в колата си. И всичко приключило.

Тук Ламбовски отбелязва, че този разказ спокойно може да бъде доказан със записи от камерите за видеонаблюдение.

Процесуално-следствените действия са в рамките на скоростно образуваното от Специализираната прокуратура наказателно производство по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща "за помощ" в "Осемте джуджета" за дългогодишния му семеен и юридически конфликт.

Юридическият прочит на прокурорското постановление, с което се връщат парите, повдига много сериозни въпроси, които за съжаление за пореден път остават без всякакъв коментар от СП - отбелязват от АКФ.

"Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата Специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

По изнесеното досега в "Осемте джуджета" е образувана предварителна проверка в Софийската градска прокуратура, по която има някакви действия. От прокурора по тази проверка бяха наложени, след декларациите на няколко международни журналистически организации, мерки по охрана на Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, към когото имаше анонимни обаждания на погребални теми и вандалски действия спрямо жилището му на 18-19 юни 2020 г.