Броят на случаите на зараза с новия коронавирус в САЩ вече са близо 5 милиона, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Заразените са 4 997 751, а починалите - 162 421. Това означава, че един от всеки 66 американци е заразен.

Д-р Антъни Фаучи каза в сряда, че до края на годината може да има поне една ваксина, която е безопасна и е ефикасна. Американският президент Доналд Тръмп предложи по-оптимистичен възглед, като прогнозира, че е възможно САЩ да разполагат с ваксина още преди изборите на 3 ноември, отбелязва Ройтерс. 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 555 до 215 891, показаха данните на института "Роберт Кох" днес. Броят на смъртните случаи се увеличи с един до 9196, предаде Ройтерс.

Нова Зеландия отбеляза 100 дни без вътрешно разпространение на коронавируса, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ДПА.

Генералният директор в здравното ведомство Ашли Блумфийлд каза, че това си струва да бъде отпразнувано, но предупреди сънародниците си да не изпадат в самодоволство. В момента в Нова Зеландия има 23 активни случаи на Ковид-19. Всички те са открити на границата, а лицата с положителни проби са в карантинни центрове. Нова Зеландия има общо 1569 потвърдени случаи и 22 починали.

Голяма кланица е затворена в Дания, заради появата на голямо огнище на коронавирус, в което заразените работници са близо до 150, предаде Франс прес.

В кланицата Рингстед, на петдесетина километра от Копенхаген, работят около 900 души и там седмично са умъртвявани десетки хиляди прасета.

От 600-те работници на смяна, първата вълна от тестове е разкрила 120 позитивни случаи. След това "Даниш краун" е тествала повторно всички с негативни тестове и са били открити още 22 случая, обясни компанията в съобщение. Кланицата затваря поне за седмица, всички работнити трябва да се карантинират. 

През последните месеци много европейски кланици бяха засегнати от пандемията от коронавирус, особено в Германия.

Властите предвиждат да направят задължително носенето на маски в обществения транспорт, каза в петък министър-председателката Мете Фредериксен, въпреки че носенето им доскоро дори не беше препоръчано.

Около 5000 души демонстрираха вчера във Виена с искане за по-голяма финансова подкрепа за нощните заведения и облекчаване на ограничителните мерки срещу пандемията от коронавирус, съобщиха медии, цитирани от Франс прес.

Представители на дискотеки, барове и нощни клубове дефилираха в празнична и пъстра атмосфера и изтъкнаха, че се нуждаят от повече пари, за да издържат финансово до безпрепятственото възстановяване на дейността им, като поискаха и възстановителен план.

Участниците, които се опасяват от възможно затваряне на нощните заведения, ако до септември няма допълнително финансиране, настояха и за отмяна на полицейския час, който в момента е в сила от 1 часа сутринта. Австрия е регистрирала близо 22 000 случаи на зараза с коронавирус, а починалите от COVID-19 са 720.

В следващия месец в Париж маските ще са задължителни по бреговете на Сена и канала Сен Мартен и на други места, където социалното дистанциране е трудно.

Новата заповед влиза в сила от утре, реши префектурата на френската столица. Зоните ще бъдат предварително обявявани и променяни във времето.