Първите 8 километра от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца, увери за пореден път кметицата на София Йорданка Фандъкова. Отсечката се чака да заработи от месеци. Готов е и вторият участък от 4 километра в район “Овча купел“, по който ще започнат единичните изпитания на влаковете, каза още Фандъкова пред БНР.

498 милиона евро е стойността на проекта, като 312 милиона евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, припомни тя.

"Очакваме до края на месец август първите 8 километра – в участъка от “Красно Село“ до “Вл. Вазов“ да бъдат пуснати в експлоатация. Това е един от двата етапа, който изпълняваме в рамките на този програмен период с финансиране от Европейската комисия , от оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата", съобщи Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че общо в двата етапа се очакват около 110 хил. пътници на ден.

"Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели", добави столичната кметица.