Русия обяви, че Киргизстан, където има руска военна база, е изпаднала в хаос и затова Москва ще спази задълженията си съгласно договор за сигурността да се намеси, за да стабилизира ситуацията.

Централноазиатската нация е потънала в хаос и безредици след парламентарните избори тази неделя, които критици на правителството и западни наблюдателни обявиха за нечестни, предава Ройтерс. Протестиращи щурмуваха правителствени сгради във вторник.

"Ситуацията изглежда като пълна бъркотия и хаос", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като посочи, че Русия трябва да спази задълженията си съгласно двустранния довор за сигурност между двете страни и да избегне пълен разпад на правителството.

Песков потвърди, че Александър Бортников, шефът на руската Федерална служба за сигурност, е говорил с новия изпълняващ длъжността шеф на сигурността на Киргизстан Омурбек Суваналиев в сряда.

Три опозиционни групи предложиха собствени кандидати за временен премиер, който трябва да отговаря за повтарянето на изборите през следващите месеци, сподели местният сайт "Акипрес". Това са Садир Жапаров, Тилек Токтогазиев и Омурбек Бабанов, като последният вече има стаж като министър-председател.

Парламентът пък се е разделил на два лагера, като няма достатъчно мнозинство за сформирането на кабинет.

Депутатката Елвира Сурабалдиева сподели видео от среща, в което обясни, че не са се събрали достатъчно гласове, за да бъде импийчнат президентът Сооронбай Жеенбеков.

Не се знае къде се намира държавния глава на Киргизстан, но говорителката му заяви пред ТАСС, че той все още е в страната и води разговори с различни политически групи.

На изборите през неделя победители бяха две партии от естаблишмънта, като една от тях е свързана с Жеенбеков. Други 11 партии отказаха да признаят резултата от изборите и ЦИК ги анулира, след като стана ясно, че президентът губи контрола върху властта. 

В последвалите сблъсъци в Бишкек до този момент има 1 загинал и хиляди ранени.

Действащият вътрешен министър Курсан Асанов, който пое властта тази седмица, след като на изборите се яви като опозиционен кандидат, заяви, че полицията и граждански милиции са предотвратили ограбването на столицата.

Той обеща да предотврати последващите опити за дестабилизиране на страната, след като през 2010 г. стотици загинаха при размириците покрай свалянето от власт на президента Курманбек Бакиев.

Асанов също призова парламента да се събере и да назначи легитимен кабинет, след което описа настоящата ситуация в страната като сабилна, но напрегната.