"Разпоредена е дисциплинарна проверка."

Това бе единствената реплика "по същество" на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски от парламентарната трибуна днес. Той се яви, повикан от БСП. Целта бе да даде информацията кой е виновен за случая, станал публичен преди няколко дни, а именно, че на 5 октомври спецполицаи са нахлули на грешен адрес по време на полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура. Въпросната акция бе "срещу организирана престъпна група", разследвана за рекет, нерегламентирана банкова дейност, измами, разпространение на наркотици. 

Впоследствие обаче се разбра, че в хода на акцията служители на ГДБОП и барети са нахлули на грешен адрес рано сутринта в уречения ден. От семейството, станало жертва на "грешката", разказаха, че са били бити, срещу тях е ползван електрошок, наричани са "боклуци", а когато е станало ясно, че посещението и опитът за арести са грешка, полицаите напуснали без дума и без извинение. По-късно шефът на баретите се извинил.

В резултат днес от БСП поискаха министърът да обясни какво се е случило и кой носи отговорността, както и как полицията действия при арести. От трибуната обаче единственото, което Терзийски направи, е да разкаже подробно за сигнала в ГДБОП, по който е проведена спецакцията, за арестите и разпитите, за откритите предмети. Стана ясно още, че екипите от спецполицаи на 5 октомври сутринта са получили инструктаж за акцията и адресите, които трябва да посетят. На грешния адрес е попаднал "екип 9", като в GPS системата на служебния автомобил са били въведени точни данни къде трябва да се озоват полицаите. Оказало се обаче, че вместо в бл. 7 в кв. "Левски Г" екипът се озовал в бл. 4. Нито дума за поведението на служителите на МВР не бе споделена от Терзийски. След като си прочете сводката за случая, той си тръгна. 

Това вбеси депутатите от БСП. 

"Това ли е новият стил на работа на МВР - да работи с повредени GPS, а полицаите да наричат хората "боклуци"?, попита Иван Иванов от левицата. 

И се обърна към председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ с въпрос защо не е направил забележка на министъра за това, че не дава информацията, за която е извикан в парламента. 

Христов обаче отсече, че този призив за забележки противоречал на парламентарния правилник. 

Георги Свиленси от БСП се включи. 

"Министърът дойде, но не отговори на нито един въпрос, прочете сводка. Върнете министъра, за да отговори какво се се случило и кой е отговорен. На 5 октомври МВР влезе в дома на невинни граждани, днес е 14 октомври. Не може министърът да идва тук и да обяснява какво се е случило преди 30 дни, но да не изясни случая", възмути се депутатът. 

Христов пак защити Христо Терзийски. С думите, че не можел да каже повече, защото "не му е завършило разследването". Въпреки че Свиленски поиска втора продецура за привикване на министъра, този призив не бе последван от действие. 

В отговор Маноил Манев от ГЕРБ излезе на трибуната - за да обяви как от опозицията искали да изслушват министри, но когато те се явят - половината депутати от БСП не били в залата.

"После скачат. Мисля, че можете понякога да им правите забележка, когато се говорят от тази трибуна неистини. То ще има проверки, 1000 неща. Рушенето на авторитета на МВР утре на всеки ще му почука на вратата", предупреди Манев.

Макар и в качеството си на председателстващ Народното събрание, Христов си позволи одобрителен коментар за думите на съпартиеца си Манев: "Имате основание, но от народните представители сам си преценява..."

БСП ще отнесе въпросите си до Христо Терзийски и по реда на парламентарния контрол. 

А информацията, че проверка за случилото се на 5 октомври в дома на невинни граждани е назначена в МВР, не е нова - шефът на ГДБОП Любомир Янев вече я сподели, когато призна за грешката, станала публично достояние след оплакване от потърпевшите, които ще си търсят правата по съдебен ред.