“Ha 7 юли тaзи гoдинa, нa плaжa в близocт дo capaитe нa Дoгaн, c Xpиcтo Ивaнoв и Ивaйлo Mиpчeв бяxмe oбeĸт нa изпoлзвaнe нa гpyбa физичecĸa cилa oт cлyжитeли нa HCO бeз ниĸaĸвo пpaвнo ocнoвaниe зa тoвa. Πpeд oчитe нa цялa Бългapия тeзи oфицepи нa eлитнaтa бългapcĸa cлyжбa зa oxpaнa в paмĸитe нa paбoтния cи дeн ни блъcĸaxa, влaчexa ни c дpexитe в мopeтo, пopyгaxa бългapcĸoтo знaмe, a cъщo тaĸa ни oтпpaвяxa зaплaxи, c мaниep пo-пoдxoдящ зa члeнoвe нa мaфиoтcĸи ĸлaн, ĸaтo – цитиpaм: “Haĸpaя щe ви cпyĸaмe лoдĸaтa и щe cи ocтaнeтe тyĸa.“

Това коментира днес oбщинcĸият cъвeтниĸ oт Бypгac Димитъp Haйдeнoв, yчacтвaл в  aĸциятa нa Xpиcтo Ивaнoв на плаж Росенец на 7 юли. Той съобщава, че Военно-окръжна прокуратура - Сливен отказва да образува досъдебно производство по случая.

“Жeлaниeтo нa пpoĸypaтypaтa e дa пpиĸpиe и дa пoтyли тeзи дeяния нa cлyжитeлитe нa HCO“, ĸaзвa Найденов и дoбaвя, чe oтĸaзът щe бъдe oбжaлвaн (явно само пред прокурор, защото не съществува съдебен контрол върху отказите за разследване, б.р.).

Найденов публикува и самото постановление за отказ на военния прокурор полк. Байчо Кулев (което не се намира иначе в официалните прессъобщения на прокуратурата, изпълнени с победи срещу лица, задържани с марихуана например, б.р.)

Освен че изрежда основните функции на НСО по закон, и че казва, че тя е част от националната сигурност, установява любопитния факт, че по едно съвпадение екип е бил командирован в "летния сарай" точно за 8 дни - от 6 до 13 юли.

Завързал се спор между "гражданските лица" и служителите. Тогава подп. Румен Атанасов и лейт. Калин Гаджев избутали с ръце Христо Иванов на няколко метра навътре в морето, заключава военният прокурор.

От НСО през цялото време на конфликта продължавали да уведомяват Иванов и другите, че акваторията е частна собственост (което е точно обратното на истината, б.р.) и действително ги заплашили че "накрая ще спукат лодката".

"По време на целия инцидент никой от присъстващите на място служители на НСО не се представил, нито се легитимирал по какъвто и да било начин като служител на НСО. Всички били облечени цивилно - с тениски и къси панталони, без каквито и да е отличителни знаци...", заключава разследването.

А пък в утвърдените Правила за охрана и отбрана на обект Водна база Росенец "има скица, но в нея не е внесена територията, на която е слязъл Иванов".

Лидерът на "Да, България" претендира две престъпления - хулиганство по чл. 325 от НК и телесна повреда по чл. 131 от НК.

 "В конкретния случай действията на служителите на НСО не могат да бъдат окачествени като непристойни или грубо нарушаващи обществения ред", заключава военният прокурор по повод правната дефиниция за хулиганство.

Имайки неправилна представа докъде е охраняемият имот, подп. Атанасов, разпоредил "предприеманто на действия за недопускането на лица в обекта. Тези действия обаче не били груби и не изразявли неуважеие към обществото", казва прокурорът.

Също не са установени "някакво грубо използване на физическа сила", нито пък на помощни средства или оръжие.

Има обаче и установени допуснати от служителите на НСО закононарушения:

"Най-същественото от тях е, че през цялото време те отказвали да се легитимират като служители на НСО. Това е тяхно задължение... 

Това, съчетано с факта, че всички те са били облечени в цивилно облекло - тениски и къси панталони, създавало предпоставки за инциденти, тъй като гражданите не могли да ги възприемат като длъжностни лица.

Целта на легитимацията е да се удостовери длъжностното качество на лицето...", разсъждава още военният прокурор Байчо Кулев. 

Няма как обаче те да бъдат привлечени към наказателна отговорост, тъй като не са... настъпили вредни последици. А това е задължително по чл. 387 от НК (съвсем различен член от тези, които изтъкват жалбоподателите, б.р.), позовава се още прокуратурата.

А пък целите на Христо Иванов - "да направи политическо изявление, като даде гласност пред обществото за някои проблеми в държавата и незаконни действия на лица от политическия елит на същата" - били изпълнени в пълен обем.

Военният обвинител заключава още, че:

"Използвайки ръцете и телата си, те (служителите на НСО, б.р.) ги избутали във водата. Не се вижда как някое от тези им действия може да причини телесна повреда."

Като мотив за отказа си той изтъква още, че и самите жалбоподатели нямат медицински, а пък и не твърдят на разпити да са били бити, ритани и пр.

За сметка на това двама от служителите на НСО - именно подп. Румен Атанасов и л-т Калин Гаджев понесли най-тежкото административно наказание - уволнение.