Бившият президент на САЩ Барак Обама се включи днес за първи път в предизборната кампания в подкрепа на кандидата на демократите Джо Байдън, който е в оспорвана надпревара с президента републиканец Доналд Тръмп, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Изборите за държавен глава на САЩ са след броени дни - на 3 ноември.

На митинг на открито във Филаделфия - най-големия град в щата Пенсилвания, Обама, който бе президент осем години с вицепрезидент Байдън, прикани хората да гласуват за кандидата на демократите. Присъстващите на митинга слушаха речта на Обама от своите автомобили, които бяха около 300 на брой, отбелязва Асошиейтед прес.

Барак Обама, който запазва значителна популярност сред американците, критикува политиката на Доналд Тръмп за борба с COVID-19, неговата реакция на расистките безредици и отношението му към президентския пост.

Според Обама Тръмп не е проявил интерес към добросъвестно изпълнение на президентската длъжност и се отнася към нея като към "риалити шоу, с помощта на което може да привлича внимание".

Бившият президент заяви, че Доналд Тръмп не може да защити американците от пандемията от коронавирус.

"Той даже не можа да вземе най-простите мерки, за да защити себе си", отбеляза Обама. "Джо ще постави тази пандемия под контрол с план за безплатно тестване и безплатни ваксини за всеки американец и ще направи така, че нашите герои на първа линия никога да не молят другите държави за оборудването, от което се нуждаят."

Бившият американски президент коментира и публикацията на "Ню Йорк таймс", че една от фирмите на Тръмп има банкова сметка в Китай.

"Ние знаем, че той продължава да работи с Китай, защото има тайна китайска банкова сметка. Как е възможно това?", попита Обама.

Той припомни и друга публикация на "Ню Йорк таймс", според която Тръмп е платил само 1500 долара данъци през 2016-а и 2017 г., и коментира, че вероятно работещите в магазин за сладолед са платили по-големи данъци от настоящия президент.

Повечето жители на Пенсилвания гласуваха за Обама на президентските избори през 2008-а и 2012 г. През 2016 г. те подкрепиха кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Пенсилвания е един от щатите, които се смятат за ключови за изхода от президентските избори на 3 ноември.