Точно в полунощ в понеделник срещу вторник бяха отворени бюлетините, подадени в Диксвил Ноч, щата Ню Хемпшир. Така с изпълнението на вековна традиция започна може би най-дългоочакваният изборен ден в модерната история на САЩ.

От 12 души население в Диксвил Ноч, гласуваха 5 – и всичките за Джо Байдън. Към този момент вече над 100 милиона бяха изпратили бюлетините си по пощата или ги бяха подали предварително, което са 73% от всички гласували на президентските избори през 2016 г.

Към края на деня ще знаем поне дали това е признак за небивал ентусиазъм, който ще подобри рекордното участие на 65% от електората в изборите през 1908 г. или просто хората масово са гласували по-рано, за да избягнат блъскането по опашки в условията на пандемия. Далече не е сигурно, че скоро ще знаем самия изборен резултат, обаче, особено ако разликата между Тръмп и Байдън е малка, защото много от подадените по пощата бюлетини тепърва трябва да пристигат, подписите върху пликовете им да се сверяват с пазения в съответната избирателна комисия образец, и едва тогава да се запишат резултатите.

Процесът предполага няколко нива на проверка и затова дори при най-добри условия окончателните резултати не стават известни по-рано от седмица-две в зависимост от щата. Технически те трябва да се изчистят до 8 декември, но обикновено говорим за уточнявания, които са в рамките на десети от процента, които не би трябвало да са определящи.

Ако има някакви съдебни оспорвания или повторно броене, неяснотата може да се проточи и над месец, както беше заради Флорида през 2000 г. в битката Джордж Буш – Ал Гор. А освен избирателната колегия, за която вече всички знаят, един по-малко познат куриоз на американската система е, че ако няма избран президент по една или друга причина до средата на декември, мандатът на сегашния държавен глава по конституция изтича на 20 януари 2021 г.

По някое време преди това Камарата на представителите ще трябва да гласува и избере президент, както това е ставало на два пъти през XIX век. И понеже там най-вероятно демократите ще запазят мнозинство си, Тръмп няма интерес да проточи нещата прекалено дълго.

Или си правим сметката без кръчмаря? Няма прецедент какво се случва, ако Тръмп се обяви за победител в изборната нощ, когато вероятно ще е известен поне приблизително вотът от изборния ден, но няма да са преброени всички изпратени по пощата бюлетини. Не очаквам Байдън да направи нещо подобно, защото той все пак е традиционен политик. Няма установен модел на поведение, ако един от двамата откаже да се признае за загубил. Отново по-малко вероятно е това да стори Байдън, но при близък резултат и очертаващо се повторно преброяване, и той няма да се оттегли беззвучно. Нито едно от двете действия няма само по себе си правна сила, но влиянието на лидерите върху последователите им е твърде осезаемо, за да се пренебрегва.

Америка няма също и „традиция“ в това изборни резултати да се оспорват с въоръжени протести. Дори през 1860 г., когато е избран Ейбръхам Линкълни и като резултат 7 щата обявяват, че се отцепват от Съюза, никой не поставя под съмнение самия вот. Сега сме неимоверно далече от онази ситуация, но бунтове в едната или другата посока са напълно възможни. Витрините на магазини във Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго и другаде бяха заковани с шперплат, както това се случи през юни.

Точно защото и 2016-а, и 2020-а ни научиха колко безсмислено е да се правят обвързващи прогнози, няма да дам такава. Авторитетни сайтове като FiveThirtyEight дава сериозно предимство на Байдън. Той е подкрепян от кого ли не, включително и от много републиканци. Позициите му са много по-силни от тези на Хилъри Клинтън преди 4 години, а Тръмп със сигурност не е подценяван и смятан за смешник с оранжев перчем. Двамата кандидати приключиха кампаниите си в ключови за победата им щати – Тръмп в Мичиган, подобно на 2016 г., а Байдън – в Пенсилвания, където трябваше да спасява преднината си, след като се изказа срещу важния за западната част на този щат фракинг.

И все пак има две ключови разлики между 2016 г. и сега. Първата е, че Тръмп вече е известна величина и всички видяха, че за добро или зло – в зависимост от гледната точка – той не се промени изобщо за 4 години начело на най-силната държава в света. Близо 80% от американците не харесват посоката, в която отива държавата им, а това не е успокояващо за действащ президент. Ентусиазмът в предварителното гласуване също обикновено се смята за предвестник на желание за промяна, понеже хората като правило се мобилизират повече да сменят нещо, а не да го запазят. Но дори и така, то може да бъде компенсирано от активно гласуване от републиканците днес, така че не бих го използвал като определящ фактор.

И втората разлика, разбира се, е пандемията от COVID-19. Тя е безспорно най-голямата тема в тези избори, която почти напълно затъмни всички други като икономиката, външната политика, дори скандалите, импийчмънта и всяка друга новина от тази година. Просто няма нещо друго, което да е по-живо в съзнанието на хората и то не е в полза на Тръмп. Дори ако е ясно, че неговите привърженици го харесват още повече след като той успя да пребори вируса, като цяло оценката за него не е положителна.

Може да се спори много дали друг президент щеше да намали смъртните случаи, да осигури по-единна политика по отношение на карантините, локдауните и предпазните мерки (аз лично смятам, че да, щеше), но с крайния резултат е трудно да се спори: Америка при Тръмп пострада от невидим, но много мощен противник. Това не е добър атестат за лидера. Байдън, който започна първичните избори в Айова и Ню Хемпшър доста неубедително на 4-5 място, стигна до крайна победа за номинацията над Бърни Сандърс и останалите си съперници не на последно място защото просто изглеждаше като лидер с опит в тежка ситуация. Това не се е променило особено и в общите избори.

И така, днес ще се вторачим в няколко ключови щата: Флорида, Северна Каролина, Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин. Възможни са изненади в Аризона, дори в Тексас и Охайо. Тръмп има един или два варианта да спечели, докато пред Байдън пътищата са доста повече.

В Детройт, Мичиган, в едно огромно хале от няколко часа броят стоте хиляди подадени предварително бюлетини. Двама застъпници на Тръмп вече бяха изгонени: единият защото не носел маска, а другият защото бил облечен с костюм за Хелоуин. Това и един опит на пенсилванец да гласува предварително от името на починалата си майка са единствените случаи досега на регистрирани изборни нарушения.

Да не се заблуждаваме, обаче. Денят ще е дълъг и може да не свърши довечера.