Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви днес за победител в изборите още докато преброяването на бюлетините в няколко ключови щата продължава. Той каза, че ще поиска от Върховния съд да спре приемането и преброяването на бюлетини, изпратени по пощата.

Изборният ден в САЩ вече приключи, но броенето на бюлетините продължава, защото голяма част от тях са пуснати по пощата заради пандемията. Това може да забави дори с дни обявяването на победителя.

"Това е измама на американската публика. Това е неудобство за нашата страна. Ние се готвихме да спечелим тези избори и, честно, ние спечелихме тези избори. Нашата цел сега е да осигурим почтеността за доброто на тази нация. Това е много важен момент. Това е голяма измама на нашата нация", каза в изявление от Белия дом Тръмп, който се състезава с бюлетината на републиканците. "Искаме законът да се използва по правилен начин. Така че ще отидем във Върховния съд на САЩ. Искаме всякакво гласуване да спре. Не искаме да намират никакви бюлетини в 4 часа сутринта и да ги прибавят към списъка. За мене това е много тъжен момент. Ние ще спечелим. И що се отнася до мене, аз вече съм спечелил."

 

Данните от броенето до този момент обаче показваха друга картина. Към обяд българско време днес претендентът на демократите за Белия дом Джо Байдън водеше с 238 на 213 гласа в бъдещата Избирателна колегия според Асошиейтед прес и "Фокс нюз". Си Ен Ен отчете 224 на 213 гласа пак за него. Делегатите в Колегията са общо 538. За да победи един от кандидатите, трябва да си осигури подкрепата на 270 от тях.

Си Ен Ен и други медии, с повечето от които действащият президент е на нож, се позоваха на тези числа и на продължаващото броене, за да обявят, че "Тръмп лъжливо обявява победа". "Tръмп фалшиво обявява победа, след като съперникът му Байдън изразява увереност", беше заглавието на Ройтерс.

Малко преди Тръмп да говори, Байдън в кратко обръщение към привържениците си заяви, че е напът да спечели и ги призова да бъдат търпеливи, докато бъдат преброени всички бюлетини.

"Не е моя работа или на Тръмп да определяме кой е спечелил. Това прави американският народ", каза Байдън.

Преди него Тръмп вече беше обявил "голяма победа" на обичайната си трибуна за общуване с публиката - туитър. Но обработката на резултатите продължаваше и ключът към изхода от гласуването оставаше във все още оспорваните щати Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

"Ще направя изявление тази нощ. Голяма ПОБЕДА!", написа Тръмп в туитър. 

 

 

И още:

"Ние сме ГОЛЕМИ, но те се опитват да ОТКРАДНАТ изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Бюлетини не могат да бъдат пускани, след като изборите са приключили!"

 

Предварителни данни от "Фокс нюз" показваха преднина на Тръмп в Пенсилвания (20 електорални гласа), Джорджия (16 гласа) и Северна Каролина (15 гласа). В първия щат той водеше с 55,8% на 43,1% пред Байдън при 64% обработени бюлетини. В другите два щата съотношението беше съответно 50,5% на 48,3% при 94% преброен вот и 50,1% на 48,7% при 94% отчетени гласове към обяд българско време.

Ключови на изборите са трите щата от Средния Запад - Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. В началото на вечерта Тръмп установи огромна преднина, тъй като първо се броят бюлетините от изборния ден, където републиканците преобладават. 

Тръмп водеше и в Уисконсин (10 гласа) с 51,1% на 47,4% при 94% преброени бюлетини и в Мичиган (16 гласа) с 52,1% на 46,3% при 77% обработен вот. Но при 95% преброени гласове в Уисконсин Байдън поведе с 49,6% на 48,9%. При 90 % преброени гласове в Мичиган Байдън намали разликата на 49,1% на 49,4% за Тръмп (около 12 500 гласа).

Окончателни резултати обаче скоро няма да видим. Това се дължи на доминираните от републиканците местни законодателни органи в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, които отказаха да променят закон, който задължава броенето на предварителни гласове да започне в деня на изборите. 

Силата на републиканския президент е в работническия индустриален Среден запад и в традиционно консервативни щати като Тексас (38 електорални гласа).

Байдън обаче спечели двете крайбрежия, които обикновено гласуват преобладаващо за демократите, включително най-многолюдния щат Калифорния, който носи 55 гласа в Избирателната колегия. За него гласуваха преобладаващо и в Ню Йорк (29 гласа), и във всички малки източни щати от Нова Англия от Върмонт до Мериленд, включително федералният окрът Колумбия, които общо имат 59 гласа.  

Кандидатът на демократите имаше и преднина от 5% в Аризона (11 гласа) при преброени 80% от бюлетините и от 2% в Невада (6 гласа) при обработени 67% от вота.

Близки до тези данни отчетоха Асошиейтед прес и Си Ен Ен.