Понеделник, близо седмица откакто съм болна, затворена вкъщи без да съм се тествала.

Антибиотикът ми свършва  и се каня да звънна на личния лекар (който също е болен и на домашно лечение), когато майка ми изпреварва събитията. Пита как съм, разбира се, но с огромна изненада откривам, че всъщност тя изобщо не се интересува от мен, а бързо измърморва: „Не се обаждай на доктора, приет е в болница, много се е влошил”.

Всички сме попарени (без „като“). Повече от 10 години той е като член на семейството, спасявал ни е толкова пъти, включително преди 20 дни, когато еднолично забрани на майка ми да ходи на работа (тя е сестра в манипулационната), за да не се зарази. Няколко дни по-рано съпругът на племенницата ми, заедно с неговите родители са останали без личен лекар – по същите причини (в петък този лекар загуби битката с коронавируса - бел.ред.)

Бях планирала да работя, но вече ми е ясно, че скоро няма да мога да се концентрирам върху нищо. Забивам разсеян поглед във фейсбук и изведнъж ме „удря“ статус на съпругата на депутата Александър Симов - Юлия Ал Хаким, водеща в телевизията на БСП.

Дамата съобщава, че същия ден решила да си направи годишния ПРОФИЛАКТИЧЕН преглед БЕЗ ДА ИМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, просто профилактика и сега ни разказва как е минал. Нещо не е наред, мисля си, в деня, когато всички лекари са впрегнати да се борят с вируса, болниците гъмжат от заразени, които чакат по коридорите да бъдат освободени легла, умират хора по улиците, защото не са стигнали линейките, а тя е решила да ходи на годишен профилактичен преглед без да има никаква спешна нужда. Ей така, да се разсее жената...

Да се разсее и посмее, установявам, защото следващите редове са някаква картечна подигравка с лекарите, които били облечени в скафандри и чакали идването на „пришълците” (т.е. болните от COVID).

Знам, че е политика на хората около БСП да неглижират вируса и да плюят мерките, но чак такава ирония на съдбата – точно в деня, в който личният ми лекар се бори за живота си, защото си е вършил работата, и когато новините са пълни с доктори жертви, някаква фльорца от високата партийна позицийка на съпруга си, да се подиграва с предпазните им облекла и да ни обяснява колко е безстрашна?!

Разбира се, че е безстрашна, за нея и съпруга ѝ винаги ще има и място в първокласна болница, ще има и лекарства, и лекари, и сестри...

Само преди няколко дни лидерката на БСП Корнелия Нинова също обяви, че е болна, чувства се добре, но е във ВМА за всеки случай. Какво има да се плашим, я да се посмеем малко.

Това е, което холандският философ Спиноза нарича „смехът на сатира”. Сатирът е този, който се смее на нещастието на хората, на мизерната човешка природа, казва той. Това е смях, лишен от радост, защото е стъпил върху нечия тъга. Той натъжава живота, отнема силата му, добавя Спиноза, и в един изключително красив пасаж казва:

„Това, което аз наричам „етика”, е обратното на смеха на сатира”.

Чела съм тези думи толкова пъти в последните години, но може би за първи път чувствам почти физически болката от смеха на сатира.

Само след няколко часа някой вече е накарал „хакимчето”, както галено я нарича говорителят на парламентарната група на БСП, да си скрие поста. Може би защото Корнелия Нинова току-що си е признала, че всъщност не е чак съвсем здрава, а напротив – четвърти ден е на системи. Все пак не е удобно да се подиграваме на лекарите докато шефката е в ръцете им, нали така?

А защо Нинова е крила четири дни, че не е добре? Или защо Симов я прикриваше по червената телевизия?

Ами много просто, защото политиката на отричане на вируса и подигравка с всеки, който спазва мерките, вървеше през цялото време по същата „медия“ и през статусите на работещите там. Болниците били пълни с безсимптомни хора, а за истинските страдащи от други болести нямало места. Директни призиви да не се носят маски, защото били като еврейските звезди. Атанас Мангъров гост през ден в предаванията. А съпругата на Симов ни уведоми още напролет, че е със синя кръв и нея болестите на простолюдието не я ловят.

И Нинова е със синя кръв, разбира се. За нея има всичко необходимо, докато плебеите умират по улиците. Но тя четири дена кри, че е зле, само да не признае, че вирусът съществува и е опасен. Е, сега за малко червените клакьори млъкнаха, даже поизтриха някой и друг статус.

Наскоро Калина Андролова беше казала, че „троловете на Нинова въвлякоха нацията в обществено недоверие, че няма COVID и болниците спекулират”. Права беше. Тези тролове успяха да зомбират немалко хора – ще ги видите в градския транспорт, в магазините – те гордо не носят маски, защото не се страхуват. Но това е само половината от истината. Нищо от това нямаше да се случи, ако имаше държава и полиция, която да глобява. Но служителите на реда са много силни да разпръскват протести, но не и да следят хората да спазват дистанция.

Наясно съм, че в този момент властта има интерес от болничен и всякакъв друг хаос. Въпросът е защо тъй наречената опозиция го създава, какъв е нейният интерес? Неотдавна Елена Йончева заяви най-отговорно, че Корнелия Нинова работи за Борисов. Защото именно БСП създава хаоса в момента, а ГЕРБ го оставя да се разрасне и да ни потопи.

Очевидно е, че имат нужда един от друг, както „патриотите“ и ДПС. Взаимносвързани са. Хаосът не ги притеснява - и за едните, и за другите утре ще има места в болниците и лекарства.

А ние отново сме в капана ГЕРБ-БСП, който е не просто политически, а човеконенавистен. Какъвто е смехът на сатира...

---

* Клуб Z e готов да публикува и други мнения по темата.