И други членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес "сложиха рамо" на главния прокурор Сотир Цацаров, който от вчера води остра полемика с правосъдния министър Христо Иванов  по повод изчезналите тефтери на Филип Златанов.

(Както Клуб Z писа, Иванов нарече вчера в интервю за БНР "тежки медицински показатели за състоянието на системата" случая "Златанов" и неяснотите около избор на съдия по делото "КТБ". Обвинител № 1 му отговори на следобедното заседание на ВСС, че не иска да си говорят чрез медиите и че "едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник".)

ВСС отправи днес призив случаят с откраднатите тефтерчета да не бъде използван като повод за аргументиране на една или друга реформа и в частност на съдебната реформа или като емблематичен пример, с който да се оправдава бездействие или неефективно действие на съдебната власт.

Това каза Соня Найденова - представляващ ВСС, цитирана от БГНЕС. Днес кадровиците дебатирали по този повод. Станало ясно, че проблемът с експертизите не само в наказателното производство, а изобщо в съдебните производства е многогодишен и ВСС, и органите на съдебната власт нееднократно са отправяли предложения за неговото разрешаване. 

Според нея реакцията на ВСС в никакъв случай не била "обрана", тя се съобразява с факта, че в момента тече разследване.

Когато то приключи и бъдат оповестени резултатите от него, тогава е редно да бъдат правени коментари и изводи, заяви Найденова.

За политическите коментари по темата Найденова посочи, че ВСС призова такива коментари да не бъдат спекулативни, да не бъдат използвани за обосноваване на една или друга позиция като се използва съдебната власт като удобно извинение за една или друга теза на политическа партия.

По делото във връзка с несъстоятелността на КТБ днес ВСС реши да се извърши проверка за начина, по който е разпределено това дело. Тя ще се направи от комисия с трима негови представители и двама компютърни специалисти. В рамките на максимум 10 дни комисията ще извърши проверка.