Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, ръководена от бизнесмена Кирил Домусчиев, изрази критично становище по Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе представен миналия месец от вицепремиера Томислав Дончев и би трябвало да послужи като аргумент, с който България да може да получи отделеното за нея финансиране от 12 млрд. лв. от огромния фонд за вдигане на европейските икономики. 

Според КРИБ българският план обаче, не отговаря на нито едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия, съобщи по-рано БНР.

Освен това - планът би трябвало да предвижда повече и по-голям бюджет за целенасочени мерки в подкрепа на бизнеса, който поема огромна тежест по време на пандемията от коронавирус в света и у нас. 

Изразява се огромно безпокойство, че може да бъде допуснат сценарий, в който планът ще се превърне в средство за усвояване на европейски пари, без от него да има особен ефект за икономиката. 

Това е донякъде учудващо, имайки предвид,че откакто Кирил Домусчиев ръководи организацията, то тя се счита за по-скоро проправителствена. 

В същото време, критични становища изрязяват и някои от синдикатите, както и друга голяма работодателска асоциация - БСК. Организацията написа цели 10 страници бележки по представените вече идеи и с които дават нови идеи за разпределянето на средствата. Това, което прави впечатление е, че и БСК предупреждава, че в никакъв случай не бива да се допуска Планътр да се превърне в проект за усвояване на европейски средства. 

Според тях към момента липсва каквато и да било обратна връзка с Министерство на икономиката, към което вече са изпратени инвестиционни частни проекти.

Най-тежки критики понася раздела "Иновации", защото, според БСК, в него на практика няма никакви иновации наистина. Той бил пълен с планове за строене на физически обекти или с идеи за закупуване на някаква апаратура, но в него тотално липсвала връзката между ролята на човека в процесите и начинът на мислене. 

Дончев представи четвъртия стълб

Както Клуб Z вече многократно писа - българският план за възстановяване е разделен на четири основни стълба - "Зелена България", "Иновативна България", "Свързана България" и "Справедлива България". 

Най-много средства от европейския фонд за възстановяване от пандемията ще отидат за "Зелена България" - 37% от общо над 12 млрд. евро безвъзмездно финансиране. 

Именно днес Томислав Дончев представи за обществено обсъждане подробностите в четвъртия и последен стълб - "Справедлива България". По думите му той е с  акцент върху здравеопазването, социалното включване, групите в неравностойно положение, промяната на работата на публичните институции в услуга на хората и бизнеса. 

Общата сума, която България ще иска по това перо се равнява на 2,55 млрд. лв. и според вицепремиера с тези пари ще може да се осигури подобряване на бизнес средата и системите на здравеопазването, съдебната система и културата. 

Като начало той представи визията за модернизирането на администацията. Част от мерките в тази насока са свързани с внедряването на информационна система в административните съдилища. Целта на упражнението е да може да се обменя информация и да се призовават страните по делата електронно, дори можело да се провеждат онлайн заседания. Тук ще бъдат "глътнати" общо около 80 млн. лв. 

Доста повече - около 170 млн. лв., пък ще отидат за "Национална интелигентна система с цел превенция и анализ на информация в сферата на обществената безопасност и надграждане на системата за противодействие на корупцията сред служителите на МВР."

Други 150 млн. лв. отиват за дигитализация на регистрите на Агенцията по вписванията, генцията по геодезия, картография и кадастър, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, НСИ.

200 млн. лв. почти отиват за електронна идентификация в личните документи. 

"Трябва да решим въпроса как гражданите да представят електронно себе си пред институциите, за да разгърнем потенциала на електронното управление", заяви Дончев. 

Огромна сума ще бъде похарчена за внедряването на иновативни технологии в болниците и допълнителна квалификация на персонала - близо 800 млн. лв. 

755 млн. лв. отиват за закриването на домовете за стари хора и за създаването на нов вид институции - модерни и подходящи за тях. Възрастните хора ще могат да ползват и 80 млн. лв. за тяхното...дигитално обучение. 150 млн. лв. за помощ на хората с увреждания. 

"Има два много важни акцента – как се справяме със застаряването на населението, необходимостта да мислим за икономика, в която се ангажират възрастни хора и ученето през целия живот. Искам това да се превърне в реално работеща политика. Трябва да разгърнем спектъра от финансиране, регулация и мерки в системата"

По време на днешното представяне бе обърнато специално внимание на съдебната система, която щяла да се оптимизира със съдебна пътна карта и въвеждането на електронно правосъдие. За целта на презентацията в нея участва дори лично министърът на правосъдието Десислава Ахлвадова. 

"Като съществен елемент на реформата в съдебната система в резултат на широк кръг консултации по Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени мерки за една цялостна реформа и дигитализация на съдебните процедури", обясни тя. 

Най-важната част от тази реформа, по думите на Ахладова, била възможността на бизнес и граждани по всяко време да проверяват хода на делата, по които са страни, да проследяват забавяния и срокове, което пък щяло да доведе до повече прозрачност. Електронните искове и молби пък щели да свалят и цената им поне с 15%.