Външните министри на Чехия и Словакия - Томаш Петричек и Иван Корчок, обясниха в общо становище защо двете държави отказват да подкрепят проекта на заключения на страните от ЕС по Процеса за асоцииране и стабилизиране.

Отказът е заради добявянето в текста по настояване на България на изречение "за важността на договорите на Република Северна Македония (РСМ) с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята". 

Българското външно министерство излезе вчера с гневна декларация, насочена срещу "две държави" - без да се споменава кои, заради неприемането на заключенията на Съвета на ЕС по темата. „Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат. Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС“, си казваше в изявлението на МВнР. 

В общото изявление на Чехия и Словакия България също не е спомената. В него обаче става ясно къде, според двете страни, е проблемът с предложения документ и с кое точно не са съгласни. Въпреки че в терминологията има нюанс - от МВнР твърдят, че става въпрос за "грешно интерпретиране на историята", а в становището се говори за понятие "фалшифициране на историята"

"Чехия и Словакия оценяват усилията, положени от германското председателство за постигане на напредък в програмата за разширяване. Чехия и Словакия винаги са били последователни привърженици на политиката на разширяване през последните 16 години и това днес не се е променило. Заключенията на Съвета относно процеса на разширяване, стабилизиране и асоцииране трябва да отправят единно послание на ЕС относно политиката на разширяване, от една страна, и напредъка и недостатъците на страните кандидатки и потенциално кандидатки, от друга. Те имат пряко въздействие върху редица аспекти на политиката на Съюза пред следващия период.

Предвид ключовата роля на този документ и след внимателно разглеждане, не можем да дадем съгласието си за проекта, представен да одобрение. Предложеният текст съдържа елементи, включително понятието за фалшифициране на историята, които според нас биха били изключително вредни за процеса на разширяване и биха могли да доведат до допълнителни усложнения по пътя."

Според двете страни темата трябва да бъде разисквана на Съвет "Общи въпроси" (а не в рамките на Съвет "Околна среда" - б.р.). В общото становише се казва още, че "основната цел е и остава да се приеме преговорната рамка възможно най-бързо и вярваме след допълнителен анализ, че сегашният текст би затруднил приемането й". Както и че Чехия и Словакия са убедени, че може да се намери решение и без това да доведе до дълбоки последици за ЕС.

"Няма да позволим ЕС да е съдник на общата ни история, на това как се самоопределяме или какъв език използваме. Тези въпроси са в ръцете на конкретните страни и ние сме тук, за да ги подкрепим с опита на собствения си процес на лекуване", казват външните министри на Чехия и Словакия. 

И завършват с разочарованието си, че преговорните рамки в ЕС за Северна Македония и Албания не са одобрени.

Припомняме, че според източници на Клуб Z на заседание в сряда на КОРЕПЕР II – посланиците на страните членки на ЕС, са приети единодушно заключения по Процеса за асоцииране и стабилизиране.

В тях по настояване на България е било добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония (РСМ) с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята.

Поради постигнатото единодушие тези заключения автоматично са били включени от германското председателство в дневния ред на вчеращния Съвет „Околна среда“. Причината е, че въпросният съвет е последният за годината, обясниха за Клуб Z европейски дипломатически източници. Те допълниха, че такава практика е често срещана, но това рядко се забелязва. Например е имало случай, когато на Съвет „Външни работи“ да бъде гласувана квота за улов на калкани. Нещо подобно се е случило и сега.

Веднага след това медиите в Скопие не пропуснаха да вдигнат шум покрай случката с неприемането на текстовете.

„Словачка, Чешка и Австрија - премногу ѝ се попушта на Бугарија, блокирани заклучоците на ЕУ“ (Словакия, Чехия и Австрия - твърде много се дава на България - заключенията са блокирани), пишие в сайта си редакцията за РСМ на Радио „Свободна Европа“. Според нея и медии в Скопие Австрия също е гласувала против заключенията. Нашите източници обаче са категорични, че става дума единствено за Чехия и Словакия.