Последната сесия на настоящия парламент по традиция бе открита с встъпителни речи от лидерите на парламентарните групи. Управляващите заявиха, че са смирени и знаят, че не са непогрешими. От парламентарната опозиция пък изтъкнаха, че има две Българии - телевизионната и реалната. И че предстоящите избори ще покажат как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава свободата и демокрацията.

Шефът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че не протестите, действията на опозицията и атаките на олигарси са били голямото предизвикателство пред управлението, а здравната криза.

"ГЕРБ е готова да се вслуша във всеки един разумен глас. Нашият основен противник е коронавирусът, основният ни съюзник са мнозинството от българските граждани, които показаха солидарност и отговорност. Ще подпомагаме българските медици и учители. България има потенциала да се справи с това огромно предизвикателство. Да вземаме пример от хората, които избраха да помагат, вместо да пречат", заяви Дариткова.

И допълни, че мнозинството не се е поддало на натиска от опозицията.

"Убедени сме, че постъпихме правилно. С риск да понесем политически негативи не се поддадохме на натиска. Днес щеше да има и политическа криза. Цената щеше да бъде платена от всички български граждани", заяви Дариткова.

Тя обяви парламентарната и извънпарламентарната опозиция за безотговорни.

"Чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на опозицията - по-отговорни. Каквато и да е оценката на  българските избиратели, ще я приемем. Не живеем с чувството за непогрешимост. Наясно сме с грешките, които сме допуснали", заяви Дариткова.

И допълни, че парламентарните избори трябва да са възможно най-рано.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова за тези 4 години управляващите са развивали две паралелни Българии - една телевизионна и една реална. В телевизионната имаме "най-нисък дефицит", а в реалната - "40 млрд. дълг" и сме най-бедни, "с най-големи неравенства". В телевизионната имаме "рекордни инвестиции в производство, заводи, работни места", а в реалната "380 хил. нови безработни".

Според Нинова има три картини, които обрисуват управлението - чекмеджето с парите и пистолета, свлачището към Рилския манастир ден след откриването на пътя от премиера Бойко Борисов и "днешната потопена под вода половин България".

"Безхаберие за хората, некомпетентност, корупция, безнаказаност. За 4 години не приехте почти нито едно от нашите предложения. След изборите ще има промяна. Отчет на правителството, не тв отчет, истинския, ние ще го направим и ще търсим отоворност. Уважаеми български граждани, промяната е възможна, поискайте я", заяви Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че сесията на парламента е била противоречив период, в който е имало "безпомощно лутане, управление без реформи с доста пиар и самохвалство".

"Демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е разрушено. COVID кризата направи по-видимо истинското положение. Безразборно харчене, бюджет за предизборни цели. Законодателството е част от общия хаос, компрометира демокрацията и правовата държава, разрушава доверието на гражданите в институциите", заяви Карадайъ.

Според него бюджетът е направен с философията "да дадем на всички, за да са доволни" и това цели служебна победа за управляващите.

"Избирателите много добре осъзнават дълбоката разлика между медийно афишираните успехи и реалността. От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България. ДПС ще продължава своята мисия за гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост, необратимостта на демокрацията", заяви Карадайъ.

От името на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обясни защо те не са напуснали властта, когато това е било политически изгодно. И се мотивира с това, че днес има спад на заразените с коронавирус и това нямало да е така, "ако бяхме поели по лесния път, ако се бяхме подали на уличния и медийния натиск".

Веселинов определи бюджета като бюджет на "нашите изпълнени предизборни ангажименти". 

"Останахме на поста си, свършихме това, за което бяхме избрани", заяви Веселинов.

Той упрекна лидерите на опозицията в политически егоизъм и политика в стил "колкото по-зле, толкова по-добре".

"Да пожертваме личния и партийния егоизъм, ще живеем в една по-добра България", призова Веселинов.

От "Воля" обърнаха внимание, че много техни предложения са започнали да се приемат и дори други парламентарни партии ги представят като свои.

Нечленуващият в парламентарна група Красимир Янков заяви, че този парламентарен мандат е бил белязан от бойкот на опозицията, пълна липса на желание за диалог от управляващите, а противопоставянето се е пренесло и на улицата.