При средно 17,8% положителни PCR-теста за страната, повече от половината направени антигенни тестове в Кюстендил са положителни. Това споделя д-р Александър Величков, управител на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в града. Бързото разпространение на заразата се обяснява с качествата на британския щам, който от Нова година върлува в областта. 

Д-р Величков, как установихте, че в областта действа британският щам на SARS-CoV-2?

Преди Нова година се договорихме с проф. Тодор Кантарджиев в Националния център по заразни и паразитни болести да се пратят проби от наши болни. И след няколко седмици стана ясно, че те са заразени от британския щам. Най-вероятно той е дошъл с хората, които се прибраха по Коледа от чужбина. По данни на РЗИ към момента в Кюстендил има около 6500 души, които са доказано заразени с коронавируса, като 96% имат британския щам. 

По какво се различава тази вълна на пандемията от предишната?

Заразяването е бързо и масово - заразяват се всички хора от едно семейство, съседи, хората на едно работно място. Тоест, всички, които са в близък контакт един с друг. Миналата година имаше голямо заразяване в ромския квартал „Изток“, който е в покрайнините на града и това дори наложи неговото временно изолиране. Там живеят поне 5000 души. Трудно ми е да кажа дали ромите вече имат създаден имунитет и дали броят на заразените е бил достатъчно голям, не знаем и колко са хората, които са с асимптомно носителство, но в момента масовото заразяване е сред останалото население в града, а сред ромите има единични случаи.

Може би Кюстендил ще стане първият български град с придобит колективен имунитет?

Ако заразяването върви със същото темпо, като интерполираме броя на жителите в община Кюстендил, които реално живеят тука, плюс ваксинираните, които изградят имунитет и онези, които вече преболедуваха, смятам, че ще се стигне до по-бърза поява на колективен имунитет в сравнение с останалите общини, колкото и да е нежелателно това да стане по естествен път. 

Колко е населението на общината?

В град Кюстендил и в най-близките села живеят общо около 55 000 души.  

По кой протокол приемате хората в триажното отделение?

Това е наш протокол на поведение, по който работим от една година и той ни дава възможност за обективизиране на състоянието. Критериите са ясни и прости - преглед на болния, снемане на анамнеза, измерване на кръвно налягане, мерене на кислородна сатурация и правене на рентгенова снимка и накрая комплексна оценка на общото състояние и съпътстващите заболявания. На базата на тази оценка се взема решение дали един човек да бъде хоспитализиран веднага или да остане на амбулаторно лечение. Във втория случай той трябва, примерно, през два дни да се явява в амбулаторния кабинет да проследим състоянието му. Хората в по-тежко състояние викаме всеки ден, за да не пропуснем момента на  влошаване, ако има такова. 

До каква степен разчитате на PCR тестовете за диагностиката на вируса?

Ако един човек е с негативен PCR и негативен бърз антигенен тест, но всички останали критерии за COVID инфекция са на лице, го хоспитализираме и извършваме всички дейности, които извършваме при COVID пациенти. Но не го приемаме в COVID отделение, защото вирусът практически не е е доказан. Правим тест за антитела и ако има  от клас IgM , което показва скорошна инфекция, доказваме, че се касае за пациент с негативен PCR, но с COVID-инфекция. По принцип много прецизираме приема на болните. В момента приемаме по 10-12 души дневно, но сме подготвени да приемем и 10 пъти повече. А допълнителен натиск ни оказват хора, които са уплашени и въпреки че здравословното им състояние не е толкова тежко и могат да се лекуват в домашни условия, те толкова много се страхуват, че настояват да са непременно в болница. 

При повече болни ще разкриете нови легла, но сега вече имате дефицит на лекари и сестри.

Да, освен това, на 95% от болните им е нужен кислород. И в един момент капацитетът на изградената преди години кислородна инсталация може да се окаже недостатъчен – дебитът на кислорода ще  падне, тъй като тази инсталация не е предвидена да обслужва такъв огромен брой болни. Но в края на краищата това е нашето население и ние няма къде другаде да го пратим да се лекува.