Йордан Лечков втвърди позицията си към Любо Пенев. Първоначалната реакция на Лече към вече знаменитата неделна тирада на уволнения треньор бе умерена, но тази вечер, подобно на Емил Костадинов по-рано, и той хвърли сериозни обвинения към бившия си съотборник.

"Когато има резултати, никого не искаме да махаме. Като паднеш от Фарьорски острови, си отиваш. В нормалния свят хората искат резултати. Ако Йоахим Льов не беше станал световен шампион, щяха ли да го уволнят?", попита риторично вицепрезидентът на БФС в интервю за предаването "Зона спорт" по "Ринг тв". - Ще кажа за заплатата на Любо Пенев, но не днес. Аз лично съм дал над 30 милиона за българския спорт. Утре си депозирам оставката и спирам да се занимавам с български футбол."

"Трябва да се види кой е виновен за обстановката в националния отбор. Ние сме осигурили петзвездни хотели, лукс, терени, допълни Лече. - Много ме заболя от неговите думи. И аз мога да кажа нещо тогава. Добре, че Любо Пенев не беше в "САЩ '94". Иначе може би нямаше да постигнем такива успехи."

"Не искам да навлизам в лични нападки. Много помия се е изляла по мен, откакто се върнах в България, но и това ще преглътна. Продължавам да уважавам Любо Пенев като фигура. Но думите му са като на един неуравновесен човек. Това е един сребролюбец и който каквото иска да говори, става въпрос за пари. Затова искам да говорим за резултатите, а не за друго. Но мен най-малкото могат да ме упрекват, че съм двуличник", атакува бившият халф на отбори като "Хамбургер" и "Олимпик" (Марсилия).

"От една година насам - от мачовете с Италия и Чехия, ние не играем добре. И проблемът не е, че той отиде в "Ботев", проблемът беше, че си тръгна от "Ботев". Ние във всичките тези години сме се старали да даваме път на колегите, които са избрали треньорската професия. И Ицо Стоичков си тръгна, но никога не е плюл. Когато нямаш резултати, не изпадай в дребнотемие. Кажете ми от една година след мача с Италия дали имаме някакъв резултат, хубава игра, имаме ли публика? Доволни ли са хората?", навлезе вече в спортно-техническата тематика бившият кмет на Сливен. 

"В Гърция, в цяла Европа уволняват хората, ама има ли такива отзиви, такива неща? В близките седмици ще научите много неща, на които само с "да" да отговарям и вие да ми задавате въпросите, ще разберете за много неща. Любо имаше пълна свобода, такова охолство не е имало в националния отбор, при положение, че не се класираме на голям форум. Отговорността я носи треньорското ръководство, което получава пари. Аз, за разлика от тях, не съм платен. От днес нататък започвам да си губя уважението към него", каза Лечков. 

"Ако в Германия уволнят Льов дали ще е така. Ние тук от кого да търсим отговорност? Пълна свобода за избор на играчи, хотели, самолети, условия и тогава от кого да търсим отговорност? От Боби Михайлов? От мен ли? Ние сме един колективен орган, не го разбирам това нещо. Работил съм в западния свят и знам, че трябва да се научим да носим отговорност, която е платена. Много неща ще излязат наяве, защото тези хора са приватизирали националния отбор за лични цели. Аз само го казвам, но вие занапред ще го научите", завърши загадъчно Лечков.