Защо омразата срещу ЛГБТ хората е толкова евтина стока в България, а се отхвърля в Западна Европа?

Преди седмици Европейският парламент обяви Европа за "свободна зона за ЛГБТ хората" - половин година след като 100 общини в Полша пък се обявиха за "свободна зона от ЛГБТ идеологията". Някои български партии подкрепиха полските общини, но други мълчат по въпроса за правата на хомосексуални, транссексуални, интерсекс хората у нас - макар и на хартия да се водят либерали.

По тази тема гост в 24-тия епизод на Z-Каст, подкаста на Клуб Z, е Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация "Действие", един от най-активните адвокати в България в областта на ЛГБТ правата.

"За западните държави правата на ЛГБТ хората са човешки права. Защо? Защото потъпкването на правата на една група е първият признак, че нещо се случва в тази демокрация. И ако искаме да продължим да бъдем част от ЕС, ние трябва да спираме тези действия на тези млади демокрации", коментира тя за хомофобските настроения в Полша, Унгария, Румъния и балканските страни.

Деница е и адвокат по нашумялото в последните месеци дело за двойката жени, една от които е българка, които се борят да осигурят гражданство на детето си - родено в Испания, с две майки, сключили гей брак там, но без национална принадлежност. В България обаче изненадващо искат доказателства за биологичния произход на детето, каквото изискване по принцип не съществува.

"Според испанското гражданство и двете жени са майки на детето и имат еднаква тежест като родители на детето. А българско хетеросексуално семейство, при което детето е родено в чужбина, никой не го пита за това. Ако пък се разкрие кой е биологичният й родител, това на практика ще я лиши от един родител - от което следват всякакви правни последствия за нея", обяснява Деница казусът с момиченцето, който се гледа от ЕСПЧ.

Над 100 ЛГБТ родители има в България, за които знаем от една неформална група. А колко са тези, за които не знаем, е мистерия. Десетки деца се отглеждат от ЛГБТ двойки.

Този случай и други като него пък показват единият основен казус пред ЛГБТ обществото у нас - нуждата от уреждане на семейните отношения между тях, което е свързано с над 300 права на тези български граждани.

"Има редица проучвания, които показват, че в момента, в който са регулирани семейните отношения между ЛГБТИ хора, това рязко намалява престъпленията на омраза срещу тях. Не можем да чакаме обществото да стане готово, за да можем да гарантираме човешки права на едни други, също граждани на тази държава. Затова е законодателят - да създава закони, които приобщават всички, които са еднакви за всички."

Още за семейното съжителство, проблемите на транс хората у нас, кога политиците ще обърнат внимание на проблемите на ЛГБТ общността - слушайте в пълния 24-ти епизод на Z-Каст.

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.