Европейският съюз прибави 13 етнически руски сепаратисти и пет юридически лица в Украйна към черния си списък за визови забрани и замразявания на активи. Санкциите отговарят на организираните от бунтовниците на 2 ноември "избори" в окупираните от тях територии около градовете Донец и Луганск.

Досегашният черен списък на ЕС по повод украинската криза включва 119 физически и 23 юридически лица. ЕС както и целият демократичен свят отказаха да призная "изборите" и ги осъдиха като стъпка затрудняваща усилията за политическо решение на конфликта.

Списъкът на новите санкционирани, публикуван в "Официален вестник" на ЕС включва Сергей Козяков, шеф на избирателна комисия в Луганск както и организатори на изборите и сепаратистки "министри" в Луганск и Донецк. Всички са обвинени в действия и политики, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Междувременно руският заместник-външен министър Алексей Мешков призова ЕС да вдигне икономическите санкции срещу страната му и обеща, че тя в замяна би вдигнала ответните си мерки спрямо ЕС.

По-рано тази седмица руският финансов министър Антон Силуанов каза, че западните санкции заедно с падналите цени на суровия петрол ще костват на страната му между 130 милиарда и 140 милиарда долара или 7 на сто от годишния брутен вътрешен продукт. Мешков каза днес, че загубите за европейците тази година са 40 милиарда евро, а догодина ще бъдат с 10 милиарда отгоре. 

В отговор на санкциите Русия забрани вноса на западни храни и земеделски продукти на стойност 9 милиарда долара годишно.