Още около 1000 машини допълнително ще трябва да поръча държавата - за произвеждането на парламентарния вот на 11 юли - към вече осигурените (но все още непридобити като собственост) малко над 9600 устройства. Яснота по процедурата обаче все още няма, като от Централната избирателна комисия (ЦИК) дадоха да се разбере, че ще искат логистиката и поддръжката този път да се осигурят независимо от доставчика.

Това се разбра от днешния брифинг на ЦИК, даден от председателката Камелия Нейкова и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов. Тримата многократно призоваха представителите на медиите за търпение, толеранс и малко време, защото денят има „само 24 часа“ и „на правителства се дават 100 дни, ние 100 дни не искаме, дайте ни 10 - някаква зона на спокойствие, в която да организираме работата си“.

Така голяма част от въпросите, свързани основно с машинния вот, останаха без отговор на този етап. Но от ЦИК обещаха развитие другата седмица.  

И така, стана ясно, че: имаме 9600 машини (доставените от „Сиела Норма“ за вота на 4 април), още 150 ще са нужни за местния частичен вот и още 50 за големите секционни комисии, в които ще се постави повече от едно устройство, за да не се проточва гласуването, излизайки от рамките на законноустановения срок. Тоест там са гласували повече от 450 избиратели. В около 700 СИК в страната на 11 юли ще има повече от едно устройство, пак по същите причини. Извън страната към момента са нужни малко над 240 устройства за СИК с повече от 300 заявления или 300 избиратели (при към момента общо 502). Така че трябват около 1000 допълнително, обобщи Матева. И стъпи на обещанията на доставчика „Сиела Норма“, че може да осигури допълнителни 1500 устройства. Именно на тези разчети ЦИК обяви преди седмица, че ще се нуждае от допълнителни 8 милиона лева към план-сметката за вота. Правителството пък обеща нужните средства. 

Дали точно „Сиела“ ще е доставчикът, ще се обяви ли нова обществена поръчка и какви точно ще са параметрите ѝ, от ЦИК на този етап не се ангажираха да кажат. „Има въпроси и за частичните местни избори. Така че имаме и ние доста въпросителни пред себе си“, заяви Камелия Нейкова. „Този ли ще бъде доставчикът? Към момента ЦИК не е приела условията за допълнителния брой. Имаме обаче правно становище по Закона за обществените поръчки - дали продължаваме работа с този доставчик, или ще бъде обявена друга процедура“, допълни Матева. А после каза, че от комисията искат логистиката и техниците  да не са на доставчика, както бе досега. Но „все още не са обсъждани тези въпроси“.

Както е известно, държавата все още не е заплатила на „Сиела Норма“ за поръчката за 4 април. Това трябва да стане между 30-ия и 60-ия ден от обявяването на резултата, т.е. до юни. Това, както и информациите за разхождани с ЕКОНТ и „задържани“ в РПУ-та в страната десетки устройства, чийто брой и към момента остава неизяснен, породиха редица въпросителни в т.ч. дали ако доставчикът на допълнителните машини ще е „Сиела“, тя пък ще иска да го направи, без да ѝ е платена предходната поръчка на стойност 36 милиона лева (43 милиона с ДДС). 

Днес Камелия Нейкова заяви, че се чули всякакви „мрачни хипотези“, което било ненужно.

„Има в договора изисквания, без които няма плащане. А плащането е условие за придобиване на машините. Не е приета работата на изпълнителя, ще се иска и одит на софтуера - за да има гаранция, че изпълнението отговаря на поставяните изисквания“, заяви тя. - „Никой не е казал, че няма да бъде платено или че ще има правни спорове.“

„Както и да ни въртите на шиш, повече от това няма как да ви кажем, ако не влезем във филм“, сложи точката. 

До 15 юни тече срокът за съгражданите ни в чужбина да подадат заявления за гласуване, съответно - за разкриване на секции, като според Цветозар Томов времето до 11 юли щяло да е достатъчно за обособяването на СИК и логистиката по изпращането на машините. От ЦИК още не са обсъждали с Външно министерство въпросното изпращане, разговорите предстояли. Но „както пътуват бюлетините, така трябва да пътуват и машините“, заяви Матева. С други думи - вероятно с дипломатическата поща.

Цветозар Томов обобщи: ще има рекорден брой секции в чужбина.

От комисията са поискали и спешна обща среща с Министерския съвет, МВР, Министерството на транспорта, ДАНС, агенциите за електронно управление и метрология, както и института по стандартизация (като последните три отговарят за пригодността на устройствата), защото имали нужда от „помощ“ за машините, защото ЦИК не разполага с тази експертиза. И:

„Защото смятаме, че организирането на избори е въпрос, в който е ангажирана държавата, а не само ЦИК“, заяви председателката.