Отказ на България от приходи за общо 1,3 млрд. лв. за 10 години и същевременно задлъжняване с толкова заради строежа на т.нар. "Балкански поток" (който всъщност е "Турски поток"). Една неоткриваема "пътна карта" подписана от бившата министърка на енергетиката "Теменужка Петкова" с руската "Газпром". Писмо до строителя на прословутата газова връзка с Гърция, която все не е готова, че ако пак има забавяне - ще се искат и неустойки - по 90 000 евро на ден.

Търсене на опция за спасение на държавните ТЕЦ "Марица Изток" 2 и целия комплекс, работещ на въглища. И одит на всички държавни дружества в енергетиката, намаляване на разходите и евентуално решение какво да се прави с финансирането на футболния "Берое", което в момента идва от държавна копания с лоши финансови резултати. 

Това съдържаше отчетът на служебния енергиен министър Андрей Живков за първия месец от управлението.

"Балкански поток" - финансово неиздържан. И едни отказани 1,3 млрд. лв. приходи

Финансово неиздържан проект, който е довел до това България да се откаже от приходи в размер на 1,3 млрд. лв. от транзит на газ за период от 10 години и същевременно задлъжняване на енергетиката ни (в случая държавната компания "Булгартрансгаз" - б.р.) с приблизително същата сума. Така министър Живков описа любимия на кабинета "Борисов 3" енергиен проект, строен ударно през 2020 г. и предствавляващ на практика продължението на "Турски поток" към Европа през България. 

Министърът всъщност припомня, че за да мине тръбата през страната ни, тя се отказа от клаузите по стария договор с "Газпром". Той предвиждаше, че до 2030 г,. без значение дали реално е пренесен газ към трети страни през наша територия според договорките с руската страна, тя е длъжна да плаща за заявените количества транзит. По времето на Теменужка Петкова обаче България се отказа от това и дори смени "точката" през която руски газ стига въобще до наша територия - в това число и по договора за българския пазар. Преди това ставаше по преминаващия през Украйна Трансбалкански газопровод, но той на практика вече не функционира, а сега трасето е откъм Турция. 

"Като цяло конструкцията на проекта според нас не е финансово издържана. Там сме се отказали от сигурни постъпления - 1,350 млн. лв. за 10 години, по стария транзитен договор и сме задлъжняли с толкова, за да строим нов газопровод, който при добър мениджмънт можеше да се строи с пропуснатите постъпления. Второ - във финансовата рамка, когато е правена, не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното ползване в бъдеще", обясни служебният министър. 

Изчисленията в министерството показват, че инвестицията в новата тръба, която бившите управляващи наричат "Балкански поток", трудно ще се възвърне от приходите за транзит в следващите 10 години, както се твърди във финансовата обосновка на проекта. 

Колкото до "задлъжняването" на "Булгартрансгаз", откакто се заема с този газопровод - то се видя нагледно и от годишния финансов отчет на дружеството за 2020 г., публикуван неотдавна, както изисква законът. 

 
Припомняме, че версията на Петкова и "Булгартрансгаз" беше, че с промените в договорите с "Газпром" страната ни "спестява" 80 млн. лв. транзитни такси за доставките на руски природен газ за вътрешни нужди.

"Пътната карта" с "Газпром" - няма я...

Министър Живков обяви - след въпрос, че се правят постоянни опити с всички възможности на Министерството на енергетиката да бъде открита т.нар. "пътна карта" с "Газпром" по енергийните въпроси и в частност развитието на българската газопреносна мрежа (самият проект за втората тръба на "Турски поток" през България по документи се води разширяване на газопреностната система на "Булгартрансгаз" - б.р.)  Разбра се обаче, че въпросният документ, подписан през 2017 г. от Теменужка Петкова и шефа на руския газов гигант Алексей Милер в Санкт Петербург, е неоткриваем засега. В документите, проверени до момента, се открива само такъв, в който въпросната "пътна карта" се цитира. Самия меморандум министърът още не го е виждал.

От думите на Живков стана ясно още, че тече проверка дали при отказ документът да бъде предаден се извършва нарушение на законодателството, или престъпление - за да се прецени дали не следва да бъде сезирана и прокуратурата.

Достъп до подписания меморандум е искан по официален ред от Петкова, докато още беше министър - включително и от "Републиканци за България". Без успех от страна на заявителите. А и на предишна пресконференция служебният министър заяви, че такъв документ не е намерил в министерската каса. 

Газовата връзка с Гърция - ново забавяне ще значи неустойки за изпълнителя "Авакс"

Ново - поредно в случая - забавяне за построяването на газовата връзка с Гърция - проект, който се точи вече 12 години, а последно трябваше да е завършен през април, ще означава активиране на клаузите за неустойки, записани в договора с изпълнителя на проекта - компанията "Авакс". 

Това е следващоо нещо, за което предупреди министър Живков днес. Той и екипът му посетиха на място строежа, разговаряли са и с фирмата строител и проектант. Станало ясно, че въпреки че срокът бе удължен до края на 2021 г. за строежа и до средата на 2022 г. за пускане на тръбата в експлоатация, сега можело да има забавяния на доставки на готови елементи. Държавата обаче правела възможното това да се предотврати. 

Министерството на енергетиката обаче е пуснало официално писмо до гръцкия строител, че ново забавяне - тоест след края на 2021 г. и изтичането на поредния анекс, България ще направи постъпления за активиране на клаузите за неустойки. А те са в размер на 90 000 евро на ден за всеки ден просрочие. 

Как ТЕЦ "Марица Изток" 2 да не спре? Работи се. И 700 млн. лв. от Плана за развитие

700 млн. евро за плавен преход на всички ТЕЦ в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост. Тези пари са грант, а се предвижда съучастие на централите с 40 %, ако решат да участват. Право на участие има както държавният и задлъжнял ТЕЦ "Марица Изток" 2, така и т.нар. американски централи в региона, съобщи още министър Живков днес. 

Предвижда се поне 1,5 гигавата мощност в целия комплекс да минат на газ. Ако планът на България бъде одобрен, преминаването от въглища на газ ще трябва да започне в първия възможен момент - от началото на 2022 г., тъй като и тази модернизация би била временна. Причината - планът на ЕС е след 2030 г. да бъде спряно ползването на фосилни горива за производство на електроенергия. По думите му въпреки повишаване на цените на газа, това би бил по-изгоден вариант, защото цената на въглеродните емисии е огромна и непосилна при производството на ток от въглища. 

Самите грантове по Плана за устойчивост в тази му част ще бъдат достъпни чрез търг 700 млн. евро за плавен преход на всички тецове в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат достъпни след представяне на проекти и кандидатстване. 

Служебният министър обяви, че скоро ще подпише заповед, с която да възложи на ТЕЦ "Марица Изток 2" производството на определени квоти електроенергия, които централата да произведе за регулирания пазар. Като идеята е това да не се отрази на цените на тока за домакинствата. Вариантите как ще стане това точно обаче Живков остави за "друг път" - когато министерството се спре на някой от тях. 

Андрей Живков припомни, че има и решение на Народното събрание, което забранява спиране на работата на губещия и задлъжнял държавен ТЕЦ и комплекс, а решенията на парламента "се изпълняват, не се коментират". Добави, че се водят непрекъснати разговори и със синдикатите, и с работодателите, които са засегнати, защото при включването на ток от ТЕЦ- а, цената на електроенергията се повишава.

"Работим по различни варианти и очакваме решение - така че да няма социален стрес"

От всички държавни дружества в енергетиката служебният министър е поискал план за оздравяване и съкращаване на разходите. Повечето документи били пристигнали в тях се предвиждало ограничаване на разходи между 10 и 39 процента. Всеки отделен случай ще се разглежда индивидуално, но проученото досега не изглеждало задоволително, каза още Живков.