Язовир "Тича" е достигнал максималния си обем и към момента той прелива през преливника си, но с минимално количество вода. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация в Шумен. Днес следобед е достигнато ниво на преливане и обем от 311,8 млн. куб.м вода. Според инж. Наско Канавров, началник на "Басейнова дирекция за Черноморски район-Варна" минималното преливане на водоема няма да се отрази на нивото на река "Камчия", пише "Дарик".

В Шуменска област преливат и още четири микроязовира, но засега няма проблеми с пътна инфраструктура или населени места. Организирано е наблюдение на критичните места около селата Ивански, Бял бряг, Янково, на пътя Шумен - Велики Преслав и Кочово - Хан Крум от екипи на "Напоителни сиситеми", РПУ-Велики Преслав и местната администрация. 

По-рано днес в Басейнова дирекция Черноморски район - Варна постъпи предупреждение от "Напоителни системи", публикувано на сайта на МОСВ за повишаване на водното ниво в яз. „Тича“ с тенденция за повишение и преливане.

Според екоминистерството повишаването на речните нива ще продължи, очакват се обилни валежи и са възможни внезапни наводнения.