Първото заседание на 45-ото Народно събрание бе проведено на 15 април и още в този ден първи в деловодството бяха внесени първите законопроекти на новите народни избраници. За краткия си живот този парламент произведе над 85 предложения за изменения в нормативни актове и нови такива, по-голямата част от които така и останаха неразгледани или гласувани наполовина.

46-ият парламент, който ще бъде свикан в сряда, получава всички тези проекти в наследство, като се очаква те отново да бъдат внесени, предвид факта, че съставът на новия парламент преповтаря този на стария.

Като приоритет на "Има такъв народ" лидерът й Станислав (Слави) Трифонов открои миналия понеделник намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас (при 8 лева сега) - което само по себе си не е новина. От формацията бяха внесли поправка в Закона за политическите партии и в миналия парламент, тя се придвижи до първо четене в зала, където обаче бе отхвърлена. Заявката на Трифонов е за нов опит. 

Активни откъм законотворчество, предизвикало бурната реакция на прокуратурата, бяха от "Демократична България". Един от първите проекти, появили се на сайта на 45-ото НС (макар за него да трябваше да се съберат необходим брой гласове за внасяне) бе проект за изменение на Конституцията. С него най-общо освен лустрация, се предлагаше разделяне на съдиите и прокурорите в два отделни съвета и най-важното - нов начин на избор и освобождаване на главния прокурор.

Брожения предизвика и проектът на ДБ, с който се прави реформа в антикорупционната комисия - разделянето й на две. В това "здравите сили" видяха опит за закриване на органа, оглавяван в момента от Сотир Цацаров. Този проект отлежава в деловодството, без да е минал и през комисии. Но пък е твърде вероятно да е сред първите възродени теми в новото издание на Народното събрание.

Но най-голям екот, стигнал даже до Брюксел под формата на жалби срещу ДБ, предизвика предложението на Атанас Атанасов, Атанас Славов и Христо Иванов за закриване на специализираното правосъдие, сочено за бухалка на властта. Проектът за изменение в Закона за съдебната власт мина на първо четене в комисията по правни въпроси на 45-ото НС и дотам. Но пък държавното обвинение излезе с остро становище против, а спецсъдът тръгна да отчита дейност пред обществото.

Бял свят не можаха да видят и измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен от ДБ, като най-важната промяна бе забраната за строителство, за поставяне на преместваеми обекти и пр. в еднокилометровите зони след плажовете за природосъобразен туризъм  Иракли, Корал и Карадере. Време 45-ото НС нямаше и за да приеме предлагания мораториум за строителство в зони А и Б по морето.

От "Има такъв народ" пък посегнаха на определяното като "преторианска гвардия на главния прокурор" Бюро по защита на застрашени лица, а проектът остана само разпределен към правната комисия.

От левицата винаги са били последователни в социалните си искания и така внесоха ред проекти в 45-ото НС, сред които изменения в Закона за семейните помощи за деца, Законопроект за възрастните хора, изменения в Кодекса за социално осигуряване за увеличение на т.нар. "майчински", данъчни преференции за родителите и др. - все останали негласувани окончателно или изобщо неразгледани.

Но най-голям отзвук предизвика "колебанието" на пленарната зала да увеличи ли пенсиите по искане на левицата или не. На първо четене бе прието преизчисляване на парите за старост - без да е ясно откъде ще дойдат средствата. Това се случи на 5 май, в един от последните дни на стария парламент, като БСП бе подкрепена тогава от ИТН, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" едва ли не знаково - с ясното съзнание, че няма време проектът да мине през второ четене. Впоследствие се стигна до скандал, след като два дни по-късно председателката на парламента Ива Митева обяви процедурни пречки пред окончателното разглеждане на предложението за преизчисляване. 

Вярна на себе си - още от времето, в което бе омбудсман, председателката на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и група народни представители пък настояваха за т.нар. закон за личния фалит - "заседнал" на етап разпределение в комисия. Но с всички шансове да е в дневния ред на 46-ия парламент - ако той оцелее по-дълго.