Над 10 месеца след поставянето на първите дози ваксини срещу COVID-19 пред специалистите по света стои въпросът - нужно ли е вече ваксинираните да получат още една доза?

Това всъщност са два различни въпроса, обясняват лекарствените регулатори в Европа и САЩ - третата доза и подсилващата (бустър от англ . booster) дозата изпълняват различни функции в борбата срещу пандемията и се поставят по различни причини.

Третата доза е само за имунокомпрометирани

Третата, или допълнителна доза ваксина, е само за хора с отслабена имунна система, обясняват от Европейската агенция за лекарствата.

Става дума за хора с определени болести или на определено лечение, чиято имунна система има голям шанс да не е реагирала ефективно на първите две дози ваксина. Великобритания преди дни стана първата държава, публикувала детайлни изисквания за тези, които могат да искат трета доза ваксина, и се очаква до дни да започне поставянето им.

Британците включват в списъка: хора с остра или хронична левкемия, клинично агресивни лимфоми (които са в лечение в момента), хора с миелома, хора с вируса на СПИН и ниски показатели, хора, получили терапия със стволови клетки в последните 24 месеца, хора с агамаглобулинемия. И още - хора на имуносупресивна или имуномодуларна терапия в последните шест месеца, най-често това са получатели на донорни органи.

На Острова за трета доза е одобрена както ваксината на "Пфайзер", така и тази на "АстраЗенека".

Европейската агенция на лекарствата заяви преди дни, че няма нужда държавите членки да чакат специално разрешение, за да одобрят третата доза за тези хора, както и за най-възрастните хора със здравословни проблеми, особено живеещите в домове за възрастни. Но подчертават, че при ниски нива на ваксинация - каквито например са в България, която все още е на дъното на ЕС - трябва да са приоритет първо неваксинираните.

Подсилващата доза е за всички - но засега не е нужна

Подсилващата доза ваксина е нужна, тъй като вече са налице данни, че шест месеца след поставянето на ваксината ефективността й да спира инфекции намалява.

Тук е важна друга подробност - много хора разбират от това, че ваксината просто спира да действа след някакъв период. Това е напълно невярно - ако е имало имунен отговор, ваксината запазва в голяма степен защитата срещу тежко преминаване или смърт - тя спада от около 95% на 85%, сочат данни от болниците в Израел и САЩ.

Според проф. Сара Гилбърт, водила разработването на Оксфордската ваксина (AstraZeneca), на този етап  не са нужни подсилващи дози за всички.

"Трябва да пратим ваксини в държави, където малка част от популацията е ваксинирана до момента", смята тя.

В Израел обаче са на друго мнение - там бустърите са на практика вече задължителни и ваксинационният паспорт скоро няма да важи за хора, които не са си поставили трета доза. Причината е наличието на немалко инфекции сред вече ваксинираните. Но и в Тел Авив в момента фокусът е предимно върху най-възрастните.

Ще подейства ли третата доза, ако първите две не са свършили работа? Да, потвърждават две публикации от Израел (които още не са публикувани официално) - трета доза "Пфайзер" води до ръст на антителата и повишена защита срещу инфекция.

Аргумент срещу подсилващите дози е тезата, че предлагането им ще убеди много хора, че ваксините всъщност не работят.

Други специалисти смятат, че и медиците на първа линия се нуждаят от подсилваща доза, тъй като те биват излагани постоянно на много по-голям вирусен товар. Времето на подсилващите дози за всички ще дойде по всяка вероятност през следващата година.