Българската банка за развитие отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. След промените в Устава на ББР, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лева, банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева. Освен това от юли досега ББР е подпомогнала индиректно, през мрежата на търговските банки и небанковите институции в страната, над 390 компании на обща стойност 79,8 млн. лева.

Този своеобразен отчет направиха днес от ръководство на банката на своя интернет сайт. Той идва като че в отговор на постоянните нападки, че след промените в институцията тя е спряла да работи адекватно и че не извършва никакви кредитиращи сделки в подкрепа на малкия и среден бизнес, каквато е нейната основна функция. Припомняме, че ръководството на банката и нейният устав бяха променени, докато служебен министър на икономиката бе Кирил Петков. 

Днес от ББР казват още, че в следващите седмици предстои подписването на още 100 сделки за кредити и лизинг на малки и средни предприятия в размер на 92,8 млн. лева.

Компаниите, подкрепени от банката и нейните дъщерни дружества, са основно в секторите на търговията, транспорта, производството и преработващата промишленост.

Припомняме и че днес от сдруженията на ресторантьорите обявиха, че нямат достъп до кредити от ББР, макар да не обясниха точно защо и дали причината се крие в промените в устава. 

Преди месец пък новото ръководство реши да провизира участието на банката в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка, обявявайки загуба от над 80 млн. лв. 

През последните седмици бе обявена и нова програма с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд за финансиране на секторите с най-затруднен достъп до кредитен ресурс – стартиращите фирми и творческите индустрии. От октомври досега само по тази програма банката е обработила над 108 запитвания на стойност 93,8 млн. лева, казват още от банката днес.