Националната асоциация на работещите в "Спешна помощ" (НАРСМП) и ръководството на "Пирогов" застават твърдо зад решенията на здравния министър Петър Москов, независимо, че на някои партии и общности те изглеждат спорни.

Това стана ясно от изявление на председателя на асоциацията д-р Десислава Кателиева.

Министърът има подкрепата на 98,49 % от запитаните спешни медици и те са готови да излязат на митинг в негова защита, ако ДПС или друг му поиска оставката отново.

"Ние ще застанем не зад вас, а ще сме щитът пред вас", обявяват спешните медици в декларация.

Председателят на пациентските организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева обяви, че остро осъжда агресията от страна на циганския етнос спрямо спешните медици. Тя поздрави здравния министър за смелостта "да изрече това, което всички знаем".

"Трябва да се работи много за етноса, МЗ с МВР да бъдат активни в посока вкарване в затвора за един месец на всеки, който е проявил агресия спрямо медик", настоя Георгиева.

На 26-ти ноември Министерският съвет прие нова концепция за развитие на спешната помощ у нас за периода 2014-2020 година. Доктор Стоян Миланов, национален консултант по спешна медицина, определи отношението си към концепцията като "крайно положително"

"Тя е опит да се стабилизира спешната помощ, но от 26 ноември досега вместо общественото внимание да е насочено към обсъждането на това, сме свидетели, че Москов е поставен в режим да обяснява защо се опитва да защити екипите", коментира Миланов.

Спешните медици обърнаха внимание, че съгласно Закона за безопасни условия на труд работодателят им - здравният министър, е длъжен да осигури здравето и живота на служителите си. Те посочиха, че след допитване в цялата страна между лекари и пациенти е станало ясно, че действията на новия министър са широко подкрепяни и от двете страни на здравната система.

Д-р Миланов подчерта, че системата за спешна медицина е била използвана като патерица, поемаща неблагополучията в болничната и доболничната помощ.

"Това повече не може да продължава. Приетият документ, по който има още работа, би осигурил адекватна, бърза, ефективна помощ на всички нуждаещи се пациенти. Ще гарантира и устойчивост на системата в по-дългосрочен план. Документът е проевропейски. Дава се яснота какво е спешен пациент, какво вършат лекарите и докъде се простира отговорността на медиците", допълни той.

Днес в Министерския съвет и Министерството на здравеопазването ще бъде внесена подписка с близо 4000 подписа на лекари от 27 спешни центъра в страната в подкрепа на здравния министър.

Приемаме политиката на Москов, защото тя е ориентирана и към лекарите, и към пациентите, заявавят категорично медиците.