Цените на електроенергията на свободния пазар, откъдето се снабдява бизнесът в България, може да достигнат до 1000 лв. за мегаватчас през януари на 2022 г. Тази стряскаща прогноза направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев тази сутрин пред БНТ. 

Думите му обаче идват ден след като бе отчетена исторически най-високата цена на тока за небитовите потребители у нас в цялата история - близо 700 лв. за мегаватчас в сегмента "Ден напред". Очакванията са при по-сериозна зима тази тенденция да се запази. 

Иначе Велев днес заяви, че бизнесът не е съгласен с идеята на премиера Кирил Петков да се изработи нова схема за компенсации, но те да имат горен таван. Обяснението на Петков бе, че не можело една сума за всички, но не е ясно как такъв таван ще бъде записан при постоянна волатилност на цената. 

Според Васил Велев единственият вариант да се изработи такъв механизъм е, ако този таван е много висок. Така бизнесът щял да е спокоен и да разчита на предвидимост. Както винаги - той защити своята идея компенсациите да се вземат от надвзетите суми от производителите в енергетиката (б.р. - всъщност думата "надвзети" не е правилна, защото това са суми от печалба, заради конюнктурното развитие на цените). 

"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев.

Припомняме, че се очаква днес ресорното министерство да излезе с насоки за предстоящите мерки и да даде повече подробности за тях. Това се отнася и до битовите потребители, които засега могат да се ползват от мораториума на Народното събрание, но Кирил Петков вече даде заявка за неговото по-ранно отпадане. 

Васил Велев бе категоричен, че ако правителството се справи със ситуацията и успее да подкрепи адекватно работодателите, нещата от много зле - бързо можели да станат доста добре.

"Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи, е неяснотата и екстремните цени на електроенергията.

Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия"