Пълна подкрепа за готвената от МВР министъра Веселин Вучков административна реформа в сектор "Сигурност" заявява премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от днешното правителствено заседание.

Както Клуб Z писа, Вучков лансира мащабни промени, касаещи чиновническия апарат в МВР, ДАНС и др. силови структури. Идеята му е всички служители в администрацията и останалите звена, с изключение на оперативните работници, да минат от първа във втора категория труд, т.е. да работят по закона за държавния служител. Вучков настоява и заплатите им да се определят по еднакъв коефициент.

В момента и редовият полицай, и редовата секретарка в МВР се ползват от едни и същи условия за ранно пенсиониране и брой заплати, които се изплащат при напускане на системата. Отделно, в различните ведомства има и различна добавка към месечното възнаграждение, която се формира именно от това в коя точно служба работи лицето.

Предвижда се и трансформиране на 1/2 или 1/3 от чиновниците в униформени служители. 

"Не може, нищо против нямам секретарките или техническия екип - да взимат толкова, колкото undercover-ът, който може да го уловят всеки момент, или на границата, бягайки, винаги може някой да го… Има си рискове и то са си реални рискове. Както е – едно е да си пожарникар, който гаси пожарите, друго е с чантата да ходиш да съставяш актове", изразява подкрепа към Вучков Бориов.

И му нарежда да отиде в парламента, да събере парламентарните групи, а на "нашите", разбирай подкрепящите управлението, да обясни още по-подробно какви идеи има. Навярно, за да не стане като "грешката" с промените в ДОО и замразяването на пенсионната реформа, когато ГЕРБ взе еднолично решението, без да го консултира с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

На заседанието министър-председателят пита и как върви работата по тестването на новата система за спиране на нарушители на пътя - от патрулки, които записват цялата проверка с камера. Тя бе въведена като мярка срещу корупцията от страна на униформените.  

Вучков отговаря, че предстои закупуването на нови 120 камери, както и че общественият отзвук засега е добър. 

Борисов обаче отново наставлява:

"Хората не изпитват респект, като знаят, че излезли, пили или си говорили по телефона, или без колан, или с технически неизправен автомобил, знаят, че с 20 лева или с Х лева ще се оправят. Това не е никакъв респект. По-добре да знаят, че някъде в София или някъде в града може да попадне на такъв оборудван автомобил и спасение няма. Убеден съм, че респектът ще е в пъти, пъти, пъти по-голям. Защото там няма оправяне – камерата те снима, полицаят се снима.

Само трябва да внимавате и много добре да се напише – да не стане като на Кулата, където обръщаха камерите, за да следят тавана, си спомням, преди години. Да не стане, че точно като го спрял, камерата килнала и снимала малко настрани. Така че мислете, защото са страшно изобретателни".

Вучков докладва на Борисов и за проблема с видеонаблюдението, по-специално столичното. То е изградено от консорциум от две външни фирми, а не от ай ти специалистите на МВР. 

Едната от фирмите е изпратила писмо във вътрешно министерство, която каза, че софтуера на софийското видеонаблюдение, по отношение, на който вече страните нямат никакви договорености, е елемент на авторско право, което означава, че МВР трябва да изплаща суми на частни фирми без да минава през закона за обществените поръчки. Договорът е изтекъл още през 2013 г. 

Затова и министърът възнамерява да възложи на специалистите във ведомството си да напишат нов софтуер.

*undercover - под прикритие