И 19 февруари мина под сянката на опасността от война и усещането за нарастването на напрежението между Русия и Украйна.

В свое изявление американският президент Джо Байдън отсече, че САЩ са убедени, че Москва ще атакува в близките дни, а мишената ще бъде столицата на Украйна Киев.

Очаквано тази тема беше във фокуса и на Мюнхенската конференция за сигурност. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен увери, че Европа ще се справи, дори и Русия да спре доставките за газ. Американската вицепрезидентка Камала Харис беше твърда - при нападение над Украйна, САЩ ще подпомогнат укрепването на източния фланг на НАТО.

 
По време на форума българският премиер Кирил Петков имаше разговор с македонския си колега Димитър Ковачевски, а двамата и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Информацията дойде основно от Скопие.
 
 
В Донецк обявиха мобилизация, а Русия започна поредни учения.
 
 
В България денят мина под знака на почитането на Васил Левски.
 
 
Паметната дата окрили за победа футболният клуб "Левски".
 
 
Пожарникарите излязоха на протест.
 
 
Остана тревогата за все така намиращите се в неизвестност българи на подпалилия се ферибот. Издирването им продължава, те със сигурност са седем, Единият от двамата хоспитаризирани наши сънародници вече е изписан, състоянието на другия е стабилно.
 
 
И накрая само за читателите на Клуб Z - Лола Монтескьо.