ЕС одобри нов пакет от санкции срещу 160 руски представители заради войната в Украйна, съобщи Европейската комисия.

В новия списък влизат 14 олигарси и видни бизнесмени от ключови икономически сектори, осигуряващи значителни източници на приходи за Русия- предимно в металургичната, селскостопанската, фармацевтичната, телекомуникационната и цифровата индустрии. Мерки са наложени и срещу членовете на техните семейства.

Санкционирани са и 146 членове на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, или Сената. Те са ратифицирали решението на правителството в Москва за договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ със самообявилите се Донецка и Луганска народни рипубрлики (ДНР и ЛНР)

Засега не се споменават имена от новия списък.

Така под ударите на ЕС са вече 862 лица от Русия и 52 образувания.

Пакетът е одобрен днес от посланиците на страните членки. Предстои одобряването му на писмена процедура, след което той трябва да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изрази в реч пред Европейския парламент надежда, че това ще се случи до края на настоящата сесия. Тя приключва утре.

Посланиците одобриха и нови ограничителни мерки, допълващи взетите досега заради агресията срещу Украйна. По-специално става дума за изключването на три беларуски банки от международната платежна система SWIFT. Въвежда се забрана на преводи от и към Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или имущество, и предоставянето на бюджетни средства за търговия и инвестиции в Беларус.

Забранява се работата с акции на беларуски държавни дружества на европейските борси от 12 април. Въвежда се ограничение на финансовите потоци от Беларус към ЕС, като се забранява приемането на депозити над 100 000 евро от беларуски граждани или жители, държането на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа на ЕС, както и продажбата на деноминирани в евро ценни книжа на беларуски клиенти. Забранява се предоставянето на банкноти в евро на Беларус.

Допълнен е и списъкът с технологии, чийто износ за Русия е забранен. Добавени са ограничения за износа на навигационна апаратура за корабоплаването и радиокомуникационна технология. Нейният морски корабоплавателен регистър е включен в списъка на финансовите ограничения за държавните предприятия. Износът на оборудване за плавателна безопасност може да се осъществява само с предварително уведомление.

Изключението за приемането на депозити от над 100 000 евро в банки в ЕС се разширява за граждани на Швейцария и на страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Ограниченията включват и сметките в криптовалута. ЕС счита, че те са прехвърлими ценни книжа и чрез тях може да бъдат предоставяни заеми и кредити.

Одобрени са също така и санкции срещу морския сектор на Русия.

Новият пакет ще влезе в сила веднага след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Солидарност с Украйна = по-малко отопление и газ у дома

"Русия в момента е бензиностанция и казарма - изтъкна Жозеп Борел в речта си пред евродепутатите. - Тя продава петрол и газ и финансира армията, която се използва за налагане на диктаторски режим."

Дипломат номер 1 на ЕС настоя също така да бъде оказана военна помощ на Украйна. Защото според него война се печели с военни средства.

„Трябва да прережем пъпната връв, която свързва нашата икономика с руската, и да прекъснем потока, който позволява на Владимир Путин да разполага с ресурси, които му позволяват да финансира войната“, каза Борел пред евродепутатите.

Това според него може да бъде направено на макрополитическо ниво, както вчера го направи Европейската комисия. Тя предложи на страните членки прлан за рязко намаляване на зависимостта от руския природен газ. Целта е трудна, но осъществима, смята върховният представител.

И обясни как може да се реализира тя:

„Това изисква макроикономически, технически мерки. И също така иска европейските граждани да намалят отоплението в домовете си. Иска също всички да положат индивидуални усилия да намалят потреблението на газ. Това е все едно, че намаляваме потреблението на вода, когато има суша, все едно, че си слагаме маска, когато трябва да се борим с вирус. Това, което направихме срещу COVID-19, трябва да гонаправим в полза на Украйна. Това трябва да бъде мобилизация на духовете, на активността, на дейностите в едно колективно начинание за една несъмнено историческа задача, която започнахме твърде късно. Но по-добре късно, отколкото никога.“

Жозеп Борел припомни, че когато Русия е анексирала Крим през 2014 г., в ЕС са казали, че трябва да намалят зависимостта си от нейния газ. Оттогава до днес обаче тя само се е увеличавала.

„Време е систематично, постоянно и непрекъснато, със смелостта почти на един политически кръстоносен поход европейците да намалят зависимостта си от руския газ. Защото защитата на либералните ценности няма да се осъществи, ако няма политически консенсус между европейските граждани, готови да платят цената за това“, призова ръководителят на европейската дипломация.