Александър Овечкин се разписа при победата на "Вашингтон Кепитълс" с 4:3 с дузпи над гостуващия "Ню Йорк Айлендърс" и излезе на трето място във вечната ранглиста на голмайсторите в Националната хокейна лига (НХЛ) със 767 попадения.

Руснакът вкара 4:58 минути преди края и изпревари Яромир Ягър. Лидер при стрелците е Уейн Грецки с 894 попадения, а втори е Горди Хоу с 801.

Ако се смятат точките (гол плюс пас), крилото е едва на 23-то място, но асистенциите не са сред силните му страни - има 625 досега, което прави 1392 т. Тук Грецки поне засега изглежда трудно достижим с 2857 т.

Ови, както го наричат отвъд Океана, не крие, че иска да подобри рекорда по голове на канадеца и има шансове да го направи. Откакто започна войната в Украйна, той е посрещан хладно и дори враждебно в някои зали, особено в градове като Едмънтън, където има голяма украинска диаспора.

№8 е приканван с транспаранти "да си ходи у дома", като се показват негови снимки с Владимир Путин. Овечкин минава за подръжник на президента, двамата са играли хокей, а нападателят е агитирал за неговата партия преди избори.

Преди дни той призова войната да свърши, но не се разграничи от Путин и това ядоса много хора в САЩ и Канада, дори сред феновете на "Кепитълс".