За втори път състав на Върховния админстративен съд (ВАС) постанови, че Гражданско движение "Боец" не е страна и няма правна легитимация в спора - дали ВСС да "импийчва" главния прокурор.

Става въпрос за процедурата, която бившят служебен министър Янаки Стоилов започна през юли 2021 г. Тогава ВСС изхвърли предложението му "в коша" с мотив, че той не може да инициира процедура срещу Гешев. 

Стоилов обжалва това във Върховния административен съд.

След като изчака произнасянето на КС, на 22 февруари административният съд (тричленен състав) се произнесе, че ВСС иска или не иска, трябва да гледа по същество предложението на министър Янаки Стоилов за сваляне на Гешев.

Към него обаче бе присъединена и постъпилата жалба от "Боец".

Със същото решение, с което тогава триченният състав въна топката на Пленума на ВСС, отхвърли жалбата на дружеството на видинчанина Георги Геогиев - с мотива, че той не е заинтересована страна  спора.

Сега петчленката на ВАС постановява, че:

"Субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице."

И следователно - "след като Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация".

Жалбата на "Боец" до петчленния състав по малко парадоксален начин забави самата процедура. Тъй като на първото внасяне от страна на Надежда Йорданова на ново предложение, се оказа, че има висящо производство пред ВАС - дали протестиращите "бойци" са страна или не.

С днешното решение въпросът изглежда приключен.

Ето и оригиналното съобщение от съда:

ВАС остави в сила определението, с което остави без разглеждане жалбата на „Боец“ във връзка с искането за отстраняване на главния прокурор

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение №1674/ 22.02.2022 г. по административно дело № 9025/ 2021 г., с което беше оставена без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" срещу решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по т.1 от протокол №14/ 22.07.2021 г. Върховните магистрати приемат, че решението на тричленния състав е правилно и затова трябва да бъде оставено в сила.

Производството пред Пленума на Висшия съдебен съвет е инициирано от министъра на правосъдието с предложение от 16.07.2021 г. за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. С решение №1 от 8.02.2022 г. по конституционно дело №17/2021 г. Конституционният съд приема, че разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложения до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице. Предметът на административното производство предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на жалба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице. 

Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.