Насроченият за събота нов опит да бъде изстреляна мегаракетата на НАСА за тестов полет до Луната отново беше отложен, съобщиха от НАСА.

Опасно изтичане на гориво е установено по време на зареждането, предаде по-рано АП. Мегаракетата на трябваше да бъде изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Течът беше открит около час преди отварянето на двучасовия стартов прозорец днес, който беше от 14,17 часа източноамериканско време (18,17 ч. по Гринуич). 

"Екипът ни опита да оправи проблема, свързан с теча, но не успя", написаха в Туитър от НАСА.

В понеделник, 29 август, изстрелването на 98-метровата Ес Ел Ес (SLS) бе спряно заради изтичане на гориво и повреден термосензор на двигател. Смяташе се, че проблемите са решени от инженерите на НАСА.

По време на зареждането рано тази сутрин местно време обаче е прозвучала аларма за свръхналягане и то за кратко е преустановено. Не са констатирани щети и зареждането с гориво е продължило. Минути по-късно обаче водородното гориво започнало да изтича от секция на двигателя в долната част на ракетата. НАСА спря зареждането, докато инженерите се опитват да решат проблема.

Метеорологичните условия винаги са допълнителен фактор. Според последната прогноза има 70% шанс времето да е благоприятно по време на съботния двучасов стартов прозорец. 

Мисия "Артемис 1" ("Артемида 1") се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

Целта на мисията "Артемис 1" е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността ѝ.