Европейската комисия счита, че в България се наблюдава еволюция по отношение на идеите за отчетност на главния прокурор, както и за преразглеждането на някои дела, по които е имало решение да не се повдигат обвинения. Но - трябва да се води по-успешна борба с корупцията. ЕК също така има притеснения относно свободата на медиите в България и медийната среда изобщо.

Това заяви в интервю за "Евронюз България" еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс. 

"От влизането ви в Съюза, ние в комисията следим ситуацията, заедно с Механизма за сътрудничество и проверка. Много е важно този механизъм да изисква истински план за действие и отчетлив напредък, защото беше ясно, че има нужда от напредък. Ясно е, че сега имаме еволюция, която засяга отчетността и криминалната отговорност на главния прокурор и истинско съдебно преразглеждане, което анализира някои случаи, в които е било взето решението да не се повдигат обвинения по някои разследвания. Това е много важно за нас и беше изискано от Европейската комисия да се направи.

Но разбира се, имаме и други опасения, свързани със съдебната реформа. Ситуацията трябва да се промени, трябва да се води по-успешна борба с корупцията. Също така имаме известни притеснения, които засягат свободата на медиите в България, изобщо медийната среда там. Има подобрения, но за нас те не са достатъчни", посочи Рейндерс.

По думите му изготвеният от правителството план за действие "е добър знак, но най-важното е как той ще се приложи и изпълни".

"Много предпазливо казвам това, но изглежда случаят е свързан с отчетността и доверието в главния прокурор - и както казах и преди малко, преразглеждането на стари случаи, в които не са се повдигнали никакви обвинения. Необходими са конкретни стъпки и в други сфери".

На въпрос какво мисли за това, че има спрени разследвания "сякаш нещо ги блокира", комисарят отвръща:

"Причината, поради която казвам, че е много важно, е да видим позитивна стъпка в преговорите за Плана за възстановяване и развитие".

"Защото в такава дискусия видяхме, че е възможно да се търси отчетност и криминална отговорност от главния прокурор, а и повече от това – съдебна проверка на всички решения, които са спрели или блокирали различни възможни разследвания.

Разбира се, ние сме готови да анализираме и да проверим дали е било коректно да се вземат тези решения. Но за да отговоря на въпроса ви, ако това се докаже, това би означавало голямо проблем в отчетността. Прекалено рано е да се твърди това, в момента изискваме да се направи такава съдебна проверка, за да анализираме ситуацията в последните години. За да проверим дали е било коретно или не да се продължат някои разследния и дела. Ако решението не е било коректно, разбира се, че ние ще изискаме разследнията да бъдат подновени".

"Наясно съм, че постоянно има някакви турбуленции, когато има и такива разследвания. Това, което опитваме да направим в момента, е да изискаме от съдебната система да направи това напълно независимо, в пълно съответствие с върховенството на закона, както на национално ниво, така и на европейско, в синхрон с Еропейската прокуратура".

На въпрос възможно ли е съдебната ни система да се промени, без да се смени и главния прокурор, Рейндерс посочва, че е много важно да има отчетност и доверие в обвинител номер едно. Но по думите му едно от основните неща е да се организират истински консултации на Венецианската комисия към Съвета на Европа. "Защото Венецианската комисия може да установи дали реформите са направени в пълно съответсвие с европейските стандарти".

"Наблюдавам някакъв напредък относно плановете за действие, но на хартия", посочи.

Комисарят коментира и задържането на бившия премиер Бойко Борисов. 

"Напълно разбирам, че има много политически елементи в подобни случаи, защото става дума за толкова известни политическа фигура в България. Това, което се опитваме да изискаме от всички участници, е да се проведе едно напълно независимо разследване. За да разберем дали е арест, предприет на база събрани доказателства и съответно какво би било развитието. Но, разбира се, това би могло да се постигне с абсолютна независимост на българската съдебна система, както и с независимостта на Европейската прокуратура. За момента нямаме други коментари", посочи той.

А какво мисли за Иван Гешев и дали то е същото като европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши, която отказа коментар по темата докато бе в България и бе запитана за същото:

"Не искам да говоря със същата реторика като тази на госпожа Кьовеши. Мога само да кажа, че вероятно нейната реакция е същата като моята. Очакваме резултатите от съдебната проверка. Възможно е да се организира такава на всички решения, взети от главния прокурор на България през последните месеци и години. И, разбира се, ако има основания, ще имаме реакция. Но както казахте в този случай, а и в други, трябва да видим реални доказателства, резултатите от съдебната проверка и едва тогава да кажем има ли проблем или не".