Японски ресторантьор започна дело срещу местния филиал на мебелния гигант IKEA, защото паднал от купена от магазина им табуретка и си навехнал палеца, съобщава Mainichi Daily News. Мъжът иска обезщетение за контузията в размер на 42 милиона йени (повече от $350 хиляди).

43-годишният японец напазарувал за бара си 24 столчета, чиято височина се регулира от винтов механизъм. Наредил ги по местата им и седнал на едната табуретка да я пробва. Седалката обаче поддала и се спуснала с 10-ина сантиметра твърде рязко. Ресторантьорът загубил равновесие и се изтърсил на пода. В резултат от падането навехнал палеца на дясната си ръка, който сега не се сгъва и клетият мъж не можел да държи в ръка оръдието на труда си - кухненския нож.

Максималната товароносимост на столчето, указана в документацията, е 100 килограма. Затова японецът надлежно се претеглил пред свидетели след инцидента и кантарът заковал на допустимите 98 кила с дрехите.

На първото изслушване в съда IKEA не се признали за виновни. По данни на корпорацията досега са продадени над 300 хиляди такива табуретки в 40 държави и оплаквания не е имало. Японският господин от своя страна обаче заявил, че ще продължи съдебното дело, като подчертал, че не го прави за парите, а за да предпази други хора от подобни инциденти.