Природният газ в Европа продължава да поевтинява в началото на новата година, спадайки под 70 евро за мегаватчас (MWh) за пръв път от началото на военната инвазия в Украйна, която Русия започна на 24-ти февруари 2022 г.

В началото на търговията в сряда февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с нови 7% към 67 евро/MWh, достигайки най-ниско ценово ниво от 16-ти февруари миналата година, съобщи БНР. 

По този начин газът в Европа вече се търгува с близо 80% под неговите рекордни нива малко под 350 евро за мегаватчас, достигнати в края на август миналата година, тъй като по-високите от очакваните температури на стария континент намалиха опасенията относно недостига и необходимостта от синьо гориво. Прогнозите сочат температури над сезонните норми за по-голямата част от Европа през следващите две седмици.

В същото време рекордният внос на втечнен природен газ, по-запълнените от нормалното газови хранилища в ЕС и увеличеното производство на вятърна електроенергия във Франция и Германия през последните дни също помогнаха за продължаващото поевтиняване на природния газ.

Газохранилищата в цяла Европа са пълни на 83,52% към 2-ри януари, което е доста над петгодишната сезонна норма на запълняемост по това време на годината от около 70%, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Газохранилищата в Германия пък са пълни на 90,64%, след като необичайно топлото време около коледните и новогодишните празници намали консумацията на синьо гориво и дори позволи допълнително нагнетяване на газ в хранилищата на страната.

Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 82,19% към 2 януари, което също е значително над осреднената за предходните пет години запълняемост към този период, според данните на GIE. По-рано в сряда директорката на "Булгаргаз" Деница Златева обяви, че газът за България до края на годината е осигурен. По думите ѝ, можело да се очаква дори намаление на януарската цена през февруари, заради намаляване на борсовата цена на средномесечна база.