Няма никакъв проблем около Пловдивския панаир и действията на общинските съветници на ГЕРБ. Това било "претоплен наратив", изкуствено появила се тема.

Така зам.-председателят на партията и депутат Даниел Митов коментира тази сутрин скандалът с международната палата, породен от поредицата решения на местните парламентаристи от ГЕРБ и БСП в полза на бизнесмена Георги Гергов.

"Това с Пловдивския панаир според мен е тема, която изкуствено някак си се появи, за да подхранва, да се опитва да възражда стари наративи. Доколкото знам, въпросният казус ще бъде даден на пловдивския съд, така че след като има спор, да се реши по съдебен път. Претоплени наративи", неглижира темата заместникът на Бойко Борисов в партията, който тази сутрин бе гост в студиото на бТВ.

Както е известно, Гергов всячески се опитва да сложи ръка на Панаира, като придобие над 79 на сто от акциите му. Умишлено или не, всеки сам може да прецени, съветниците на партията на Борисов и тези на левицата, която се отрече обаче от тях, сътвориха правна каша при последното си гласуване по темата - в края на миналата година. И вместо да я поправят, те на два пъти от началото на тази година отказват да отидат на заседания на ОбС, заради което не се събира кворум и заседанията се провалят.

Последното такова бе вчера, като бе съпътствано с поредния граждански протест, скандал и физическа саморазправа - след като Гергов за енти път свика извънредно заседание на акционерите, за да затвърди контрола си над Панаира.

"Претопленият наратив" всъщност е тема в развитие, и то особено енергично в последните месеци. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да ги прехвърли в контролираното от Гергов "Пълдин туринвест". Т. е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - срещу което част от пловдивските общинари се противопоставят. Ситуацията днес е предшествана от поредица съдебни битки, извънредни свиквания на общото събрание от Гергов, извънредни реакции на пловдивския общински съвет, спиране на вписванията и пр., и пр.

На последното заседание на ОбС за 2022 г. на 20 декември бе приет правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото спешно от Гергов преди това общо събрание на акционерите, утвърждаващо апорта на варненските акции. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора и това бе подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет не даде съгласие за апорта на акциите на Община Варна в "Пълдин Туринвест", но пък упълномощи представителя на общината Ясен Михайлов да подкрепи същия този апорт на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ) да атакува решението за апорта в съда. Т.е. точка втора "се бие" с останалите две и е коренно различна от точка втора в предходното решение на Общинския съвет (ОбС), която постановяваше представителят на общината да не подкрепя апорта.

След вчерашното провалено от ГЕРБ и БСП заседание, на което този правен абсурд трябваше да бъде поправен, от ГЕРБ, в лицето на местния лидер Иван Тотев, опитаха също да омаловажат ситуацията. Общинарите ѝ не присъствали на заседанието, защото на него присъстваха депутати от "Демократична България", БСП и "Продължаваме промяната", в мнозинството си избрани от Пловдив и Пловдив-област - противници на "скритата приватизация" на Панаира от Гергов, които искали да се изказват. Това за Тотев било политически цирк и старт на предизборната кампания. 

По-любопитен обаче бе коментарът на Иван Тотев по юридическия казус. Общинският съвет вече имал решение за несъгласие с апорта, заяви той. Макар, както стана ясно, представителят на общината Михайлов трябваше няколко часа след това заседание да се яви на общото събрание и задължен от точка втора да даде точно обратното - съгласие. И Михайлов се яви, като в последствие заяви, че хем се е съгласил, хем не. Кметът Здравко Димитров пък даде заявка, че ще обжалва решенията на общото събрание, каквото следва да направи така или иначе според точка трета от решението от 20 декември.

Така на пловдивския съд се отрежда сега първо да реши съгласна ли е или не изобщо Община Пловдив със сделката, след като явно самата община не може да го направи.

Ремаркета и влекачи

Иначе и днес от ГЕРБ "протегнаха ръка" към ДБ, като Митов на няколко пъти повтори, че се надявал Румен Радев да даде на нея третия мандат за съставяне на правителство. 

"Ако третият мандат бъде даден на ДБ, това било възможност тя да се превърне от ремарке на ПП, което дрънчи там след разбитата конструкция, във влекач, в лидиращ фактор, който може да бъде носеща конструкция на едно бъдещо управление", заяви Митов.

Но априори пак изключи ПП от уравнението. ДБ можела да добави "елементите", които липсвали на ГЕРБ при нейния мандат, подкрепен от 115 гласа - т.е. да даде поне още шест за мнозинство, сподели виждането си заместникът на Борисов. А ако Христо Иванов не желаел да е премиер, имало и други формули, заяви още той.

А какво ако третият мандат отиде при ДПС?

- Аз не съм чувал до момента президентът да споменава подобен тип опция, а би трябвало. Не знам защо не се споменава, но така или иначе тази опция като да не стои на масата - посочи Митов.

Но не можа да даде еднозначен отговор би ли подкрепила ГЕРБ мандат на Движението.