Вероломното нападение на Русия над Украйна завари България с редовно правителство - рядко срещано явление в нашата страна в последните две години. То беше създадено много трудно, след три предсрочни парламентарни вота. Премиер бе Кирил Петков, а в управляващата коалиция влизаха четири политически формации - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

Тази коалиция изначално бе трудна. Събирането на едно място на БСП и "Демократична България" до този момент се смяташе за нещо невъзможно. Все пак механизъм бе намерен. Двете формации заявиха, че се обединяват с идеята да бъдат извадени от властта ГЕРБ и ДПС, която е обща за техните избиратели. Чисто процедурно те не подписаха нищо помежду си, а сложиха подписите си само под споразумение с "Продължаваме промяната".

Когато Путин нападна Украйна различията, които бяха притъпени, избухнаха със страшна сила. От "Демократична България" осъдиха остро нападението и заявиха, че България трябва да помогне на Украйна с всичко, което може, включително с оръжие, защото така помага на себе си.

БСП пък навлезе активно в обичайното си русло на пета колона на Москва у нас. Социалистите всячески се опитваха да омаловажат вероломството на Путин.  А Корнелия Нинова заяви в прав текст, че ако България прати оръжие на Украйна, то БСП ще напусне правителството.

След дълги дебати, продължили повече от два месеца след началото на войната, парламентът гласува витиевато решение, според което България дава военно-техническа помощ на Украйна, но без оръжия.

Решението, предложено от "Продължаваме промяната", бе прието с 200 гласа "за", 16 "против" и 1 "въздържал се". "За" гласуваха и социалистите. "Против" бяха от проруската партия "Възраждане".

Целият дебат бе свързан и с унизително за България отношение към украинския външен министър Димитро Кулеба, който по същото време бе на посещение  у нас с идеята да лобира за това страната ни да прати оръжие на Киев.

Управляващата коалиция бе запазена, но не за дълго. В крайна сметка правителството на Кирил Петков падна, но не заради противоречията между БСП и "Демократична България" по темата Украйна. Войната обаче продължи да дава своето отражение във вътрешнополитическата ситуация у нас.

Защото нова коалиция, в която да участват тези две политически формации, вече бе абсолютно невъзможна. Дори изваждането на ГЕРБ и ДПС от властта не бе достатъчно условие за тяхно обединение.

Напротив - точно с гласовете на ГЕРБ и ДПС следващият парламент успя да поизмие срама, който България сама си лепна. И в него бе гласувано решение, с което страната ни най-после даде военна помощ, включително оръжие на Украйна.

175 депутати гласуваха "за", 49 - "против", 1 се въздържа. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против бяха от БСП и "Възраждане". Единият глас "въздържал се" дойде от "Продължаваме промяната".

Правителство въз основа на това евроатлантическо мнозинство обаче не бе създадено. Най-вече поради различия между "Продължаваме промянята" и "Демократична България" от една страна и ГЕРБ и ДПС от друга страна по отношение на върховенството на закона - основна евроатлантическа ценност. Така се стигна и до предстоящите предсрочни парламентарни избори, пети поред в рамките на две години.

Заради войната в Украйна към момента основният политически съперник на БСП не е нито ГЕРБ, нито "Демократична България", а "Възраждане". На "Позитано" 20 очевидно се надяват да възвърнат загубените позиции чрез русофилския електорат. Дали сметките им ще се окажат правилни? По-скоро не, но предстои да видим.

Войната в Украйна свали окончателно и маската на президента Румен Радев. Незнайно как за един кратък период от време той бе успял да заблуди мнозина, включително от прозападните среди, свързани с "Демократична България", че е проевропейски и проевроатлантически политик.

Фактите са, че президентът винаги е бил част от руската пета колона у нас. И войната в Украйна ярко го освети като руски агент на влияние – ни повече, ни по-малко. За президента онези, които подкрепят Украйна с оръжия са "войнолобци".

А логиката е точно обратната - онези, които не подкрепят Украйна с оръжие де факто подкрепят Путин и точно те са войнолюбците. Защото все пак Путин започна тази война, независимо какво говори българската му прислуга.

Още в кампанията за първия си мандат, много преди войната в Украйна, Радев заяви, че над Крим се вее руски флаг и нищо не може да се направи по този въпрос. Изявление, че Крим е руски имаше и при кампанията му за втория мандат.

Същевременно при срещи в чужбина той лицемерно говори точно обратното.

Наглото обслужване на Русия от страна на Радев стигна до там, че той и неговото служебно правителство на практика отказват да изпълнят решението на парламента, според което България трябва да даде оръжие на Украйна. А по Конституция ние все още сме парламентарна република, макар на президента, вероятно, да му се иска друго.

Заради всичко това говоренето за импийчмънт на Радев напоследък става все по-активно.

Войната в Украйна донесе на България няколко кризи по отношение на националната сигурност и икономиката. Освен това обаче тя рязко задълбочи политическата криза и отвори още един разлом в обществото ни. Този разлом всъщност винаги е съществувал.

Той касае външнополитическата ни ориентация  - на Изток или на Запад. Войната в Украйна обаче дотолкова изостри отношенията между двете страни, че намирането на компромис по какъвто и да е въпрос стана много по-трудно, почти невъзможно.

Добрата новина е, че все пак парламентът гласува даването на оръжие на Украйна с огромно мнозинство - над 170 депутати. Това рязко контрастира с твърденията, че българския народ е силно русофилски настроен.

Политическото представителство в парламента е по-значимо от всяко едно социологическо проучване. И това представителство показва, че повече от 2/3 от политически активните българи са прозападно ориентирани.

Разбира се и онези българи, които вярват на активната руска пропаганда са твърде много. И рискът за нашата сигурност от тази факт е сериозен и никога не трябва да бъде пренебрегван.

Войната в Украйна сбъдна страхове, каквито дори и най-големите русофоби у нас едва ли са имали - че Кремъл ще тръгне с оръжие да възстановява руското робство над Източна Европа, включително България.