България е платила 345 милиона лева за ваксини срещу COVID-19.

Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол. От общо досега доставените в България близо 14,5 милиона ваксини, са бракувани 1 432 325 на стойност близо 33 млн. лв., посочи още той, т.е. около 10 процента. Предстои бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн. лв.

Силно се надявам по време на преговорите, които се водят в момента, да се намалят количествата на предстоящите доставки наполовина, каза още министър Меджидиев и уточни, че към момента действа само споразумението с "Пфайзер", по което тази година България има да получава 8 340 368 дози ваксини.

"В момента се водят преговори, върви се към намаляване на количествата за тази година с близо 50%. Това за мен ще е голям успех. Върви се към леко отстъпление от страна на "Пфайзер", което може да намалят около 50% от дозите и така да се спести голям ресурс за държавата", каза още Меджидиев.

Освен това страната ни щяла да настоява за разсрочено плащане на доставените дози.

"Мандат на ЕК ще дадем само за това нещо, при условие, че през следващите години е прекратен изобщо договорът", каза още той.

Приложените дози ваксини срещу коронавирусната инфекция са над 4,5 млн., по информация на министъра. 

"България е представила пред ЕК позиция, според която към момента реално необходимите дози за страната ни са нула", обяви още той.

Страната ни е дарила на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина, на Република Северна Македония - 51 480 дози, на Бангладеш - 270 000 дози, на Босна и Херцеговина - 258 570 дози, на Иран - 2 830 400 дози.

България е заявяла неколкократно, че е необходимо да се прекрати сега действащото споразумение или драстично да се намалят количествата, на база реални потребности, без каквито и да било финансови обезщетения, произтичащи от това, каза още министърът.

В началото на юни 2022 г. и в края на октомври 2022 г. министрите на здравеопазването на няколко европейски държави, сред които България и Полша, изпратиха общи писма до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните, с които призоваха ЕК да предоговори условията на споразумението, като намали количествата ваксини, съобразно реалните потребности.

През март т. г. от "Пфайзер" дойде предложение, според информация на "Файненшъл таймс", с което фармацевтичният гигант предлага срокът за доставка да се удължи до 2026 г. като предишното договорено количество се намалява с 40 процента, а за отказаните дози, които никога няма да бъдат произведени, да се заплаща.

България, Полша, Унгария и Литва в съвместно изявление обаче заявиха, че не са съгласни да дават пари за дози, които няма да влязат в употреба като смятат, че това натоварва здравните им системи и не е честно разрешение на ситуацията. Според тях или трябва да се стигне до по-добро предоговаряне с компаниите, или да бъдат изкупени излишните дози от страните членки, които не ги искат, и да се дарят на държави извън Европа.

В края на април т. г. според информация на "Файненшъл таймс, непотвърдена официално, от "Пфайзер" са предложили за отказаните дози от ЕС да се плати на половин цена по 10 евро. В договора се предвижда при подобряване на препарата, да се доставя новата версия на ваксината. А количествата, които трябва да бъдат доставени до 2026 г., са 70 млн. дози годишно за съюза, 

Това обаче означава, че "Пфайзер"/"Бионтех" ще наситят и ще задоволят изцяло нуждите на европейския пазар, като го монополизират и изместят от него другите производители на ваксини, е едно от притесненията от подобно възможно споразумение.

Остава и недоволството на държавите, които не искат да плащат милиони за ваксини, които след това бракуват.

Варшава обяви форсмажор миналата година и не е плащала или приемала никаква доставка оттогава. Здравните власти на Полша поискаха конфиденциалният договор с "Пфайзер" да бъде публикуван.

През 2020 г. ЕК обяви голяма победа, когато 27-те страни членки се обединиха в обща поръчка на дози ваксини, още преди да бъдат препаратите изцяло одобрени от всички органи. С намаляването на тежестта на пандемията обаче ЕС се оказа с голямо количество ненужни дози. Около 82 на сто от хората над 18 години в съюза са получили поне по две дози, над 1,7 млрд. дози бяха доставени. Бяха сключени договори с осем производители на ваксини като общото количество на дозите стигна до 4,2 млрд.