Висшият съдебен съвет допусна да стартира по същество процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Става въпрос за първото предложение на шестима членове от Прокурорската колегия, внесено на 12 май. То касае твърдения на Борислав Сарафов, че Гешев лично е разпоредил по телефона т.нар. израелски експерт да посети мястото на "атентата" и да прави оглед. Нещо, което е незаконно и недопустимо.

С огромно мнозинство от 14:4 пленумът на ВСС прие процедурата да върви. Тя ще е по правилата, които кадровиците вече имат - покрай предишните опити за "импийчмънт", инициирани от проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Това означава, че до седмица трябва да има ново заседание - на което ВСС да обсъжда по същество темата.

По втората точка от дневния ред - да бъдат ли изслушани "на живо" Борислав Сарафов, Иван Гешев, Сийка Милева и др. Съветът обаче гласува против. Те бяха поканени да бъдат изслушани - вярно ли е, че преди прословутия си брифинг на 15 май, Гешев е събрал зам. главните прокурори, Милева, шефката на Градска прокуратура Илияна Кирилова и пр. и им е пуснал запис с Йордан Стоев. Както и че се "похвалил", че има още над 150 такива записа с магистрати, политици, членове на ВСС и др.

Така - макар че бе дошъл на място, в Съвета, Сарафов не можа да се "сблъска" на живо с Гешев за пръв път, откакто между двамата тече истинска кална война.

Получени честитки от Върховна прокуратура

По-рано през деня стана ясно нещо твърде интересно. Гергана Мутафова от Прокурорската колегия на ВСС - една от предложилите импийчмънт на Иван Гешев, разкри, че част от предложителите са получили... призовки да се явят на разпит във Върховна касационна прокуратура.

Сутринта на влизане в Съвета Йордан Стоев нарече това "елементарен опит за сплашване" (виж по-долу за другите приключения на двама от предложителите, б.р.).

Нещо повече - Мутафова попита днес обвинител № 1 - има ли такава проверка по Глава първа от НК, която касае държавна измяна, тероризъм, шпионаж, противодържавна дейност и т.н. От думите ѝ стана ясно, че и тя е сред получилите призовки (Йордан Стоев по-рано посочи себе си и други двама членове - Калина Чапкънова и Георги Кузманов, б.а.).

Източници на Клуб Z дори казаха нещо интересно - че въпросните членове още в началото на седмицата са получили призовки да се явят на разпит... точно днес. Когато - както е известно, бе насрочен Пленум на ВСС, на който се обсъжда допустимо ли е искането им за уволнение на Гешев.

Мутафова попита Гешев - как така проверката се е озовала във ВКП. Тя натърти, че призовки получаваме "случайно ние".

Главният прокурор не отговори как така ВКП се занимава с теми като принуда, търговия с влияние и пр. Мутафова попита още - как се е самосезирала най-върховната прокуратура - кой е изрязал дописката от медия, с която се дава старт на такава проверка.

Без особена изненада, Иван Гешев извади като пръв аргумент, че е в отпуск.

"Цялата информация, която вие желаете да получите, може да я получите офицално – не ми е известен предметът на проверката.

Ако това питате - не съм питан за вредителство, тероризъм, диверсия – за тези текстове нямам въпроси. Аз съм отпуска.

А защо вие сте получили призовка, е преценка на всеки един прокурор."

Днес Пленумът на ВСС имаше да обсъжда няколко теми:

- Допустимо ли е по закон първото предложение на шестима от Прокурорската колегия на ВСС. То е най-общо - заради прословутия "израелски експерт", който според тях Гешев лично и напълно незаконно е пратил да оглежда местопроизшествието на "атенатата" срещу него;

- Да се продължи обсъждането от миналия път - със сигнала на Борислав Сарафов срещу Гешев. Става дума дали главният прокурор е записал члена на ВСС Йордан Стоев без негово знание;

- И като допълнителна точка - декларация от шестимата членове срещу Гешев от вторник.

Както Клуб Z писа - без да кажат нарочно, че са получили призовки, в декларация шестимата написаха:

"Възникват множество въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу нас - членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на г-н Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство."

Паралелно  с това Гешев демонстративно подписа днес, че му връчват книжата и по второ предложение за свалянето му. Най-общо става дума за речника му по време на брифинга на 15 май, когато изговори думи, които според предложителите са несъвместими с Етичния кодекс. Предложители този път са 4-ма от първите 6-има прокурори от ВСС.

Гешев днес бе с адвокат на заседанието на Пленума, който заседава от сутринта.

Заседанието започна с две искания на главния прокурор - шестимата предложители на "импийчмънта" да не участват в гласуването. И второ - част от изслушването да е при закрити врати, защото щял да разкрие за тях факти, които са част от текуща вече прокурорска проверка. А и били срам за държавността.

Не липсваха "шеги и закачки" още от старта. Гешев каза, че настоява, ако не се съгласят да си направят отвод - това да бъде пратено на Комисията за конфликт на интереси към ВСС.

Тук Олга Керелска отбеляза, че такава комисия в Пленума или съответно към Съдийската колегия и Прокурорската колегия не съществува. Такава имало в предишния ВСС.

Имаше и реплики от сорта:

Гешев: Колега Зарков, аз съм юрист – мисля, че знаете.

- Чувал съм...

- И аз така съм чувал за вас.

В крайна сметка шестимата не си направиха отводи - петима заявиха гласно, че никой не ги е принуждавал или натискал да пишат писмо с искане за оставката на Гешев (шестият - Огнян Дамянов, отсъства, б.а.).

Не мина и искането за закритото заседание. Самият главен прокурор оттегли точката.

А Крум Зарков каза:

"Времето на закритото свърши, време е да се разплитат тези въпроси и да се стигне докрай."

С 14 на 4 гласа Пленумът прие, че формално предложението на шестима членове на ВСС за задействане на процедура е допустимо. Така до седмица трябва да има ново заседание, на което Пленумът да направи дебат по същество.

А относно "случките", които напоследък споходиха атакуващите Гешев, Клуб Z напомня, че в обширна информация от Прокуратурата за нови проверки, също така случайно бяха изнесени данни, че има сигнали за престъпления срещу двама от предложителите - Калина Чапкънова и Георги Кузманов. 

Слушаме нещо - и после нищо!

Вместо това, сериозни гласове се чуха днес срещу втората точка - да се изслушат събраните в Съвета "свидетели" на историята с пускането на записа на разговор на Гешев с Йордан Стоев.

На място с джип бе докаран Борислав Сарафов. Също така от прокуратурата дойдоха градската прокурорка Илияна Кирилова, Сийка Милева и др. - все хора, посочени в сигнала на Сарафов, че Гешев пред тях е пуснал записа лично от телефона си и се е хвалил с богатата си фонотека.

Тезата на Гешев е, че след като в неделя през деня разговарял в къщата си с Йордан Стоев, вечерта негова служителка му се обадила, че непознато лице ѝ е дало пред Съдебната палата флашка със записа. Той не знаел кой го е правил.

Изтъкнатите аргументи днес да се допусне такова изслушване бяха, че ВСС дължи отговор на обществото. Както отбеляза Атанаска Дишева - не толкова по съдържанието на самия запис, колкото до факта - вярно ли е, че главният прокурор записва незаконно хора.

На нейното мнение обаче останаха само още  Олга Керелска, председателката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Крум Зарков също застъпи това мнение - най-малкото да се ориентирал дали няма да поиска ново освобождаване на Гешев на тази база. Както и проучил - че ВСС има богата практика по изслушвания. 

Двама от най-тежките гласове в Съвета - Георги Чолаков и Боян Магдалинчев обаче се възпротивха: че не е ясно тези хора в каква процедура ще бъдат изслушани.

"Слушаме нещо и после - нищо!", отсече Боян Магдалинчев.

Донякъде изненадващо, и Гергана Мутафова и Калина Чапкънова от предложителите на "импийчмънта" приеха аргумента, че ако сега просто има дискусия с тези хора, после - ако рекат да внесат евентуално ново предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, ще бъдат обвинени, че са били пристрастни. Чапкънова каза реално, че тя не може да задава въпроси на дошлите "свидетели" - защото ще я обвинят, че е взела страна. А Мутафова прехвърли топката към Инспектората, който също води проверка.

Мнозинството с 14 гласа прие, че дошлите прокурори и следовател няма да бъдат изслушани. А Крум Зарков им се извини и те си тръгнаха.

Атанаска Дишева ядосано каза, че днес ВСС е "заровил главата си в пясъка".

Запис срещу запис

Въпреки това Гешев отговаря на множество въпроси, най-вече от Атнаска Дишева и Олга Керелска - притежава ли такива 150 записа-компромати, той ли е записвал Йордан Стоев, как така е станало това с получаване на флашката и пр.

"Не, не и не!"

Това категорично повтори много пъти главният прокурор - дали има специална фонотека с компромати за политици, магистрати и членове на ВСС.

"Нямам 153, 248, 1156 записа..."

На забележка да не се подиграва, той каза:

"Добре, де - от 0 до 2000 все нямам".

Интересно бе, че още от сутринта Йордан Стоев заяви пред журналисти, че Гешев го е поканил в дома си. Гешев твърди точно обратното. Самият Стоев отговори и на въпроса той ли е записвал.

Той заяви, че неговият телефон е останал в колата при срещата им, само Гешев е имал телефон при разговора, така че ние "да си правим изводите".

Гешев иначе наблегна, че ще продължава да говори за "политическия боклук", защото това бил дневният ред на обществото и така говорели българските граждани.

- С тази разлика, че вие сте главен прокурор. Не сте оперативен работник - отбеляза Крум Зарков.

- Ами, държавата е в такова състояние, че се налага и да бъда оперативен работник!

- Не съм много сигурен това редно ли е - каза министърът. 

По третата днес точка - при която вносителите на предложението за импийчмънт на Гешев се оплакват от институционален тормоз, само бе прочетена декларацията им. 

Гергана Мутафова призова колегите си прокурори  да се замислят с какви крайни актове ще излизат по разследванията срещу тях.

Гешев - без особени изненади, пак изреди дните откога докога е отпуск и, разбира се, даде да се разбре, че няма нищо общо с вълната от призовки за опонентите му. Той ги призова да следят сайта на прократурата - че всеки ден ВКП се занимавала с проверки срещу политици, магистрати и др. видни личности.

Ето и официалното съобщение на Пресцентъра на ВСС след края на днешното заседание:

ПЛЕНУМЪТ НА ВСС ДОПУСНА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ВНЕСЕНОТО ОТ ШЕСТИМА ЧЛЕНОВЕ НА ВСС ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

25 май 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо внесеното на 12.05.2023 г. във ВСС, предложение от шестима членове на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, по реда на чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

На основание чл. 15 от Вътрешните правила за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор, Пленумът на ВСС откри процедурата по чл. 175, ал. 5 от ЗСВ по това предложение.

В хода на заседанието администрацията на ВСС връчи на главния прокурор, депозираното във ВСС на 22.05.2023 г. предложение от четирима членове на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на Иван Гешев – главен прокурор на Република България. То е по реда на чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България. ПВСС ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението, в съответствие със срока по чл. 10, ал. 1 от Правилата.

Пленумът на ВСС продължи обсъждането на сигнал, подаден до Висшия съдебен съвет на 16.05.2023 г., от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, като членове на ВСС поставиха въпроси и получиха информация от главния прокурор Иван Гешев.

ПВСС изслуша декларация от шестимата членовете на ВСС, подписали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.