Една от най-екстремните ни познати екзопланети наблюдава в момента орбиталният телескоп "Хъбъл", разказва изследователска статия е "The Astronomical Journal". AU Mic b е бомбардирана от радиация, което унищожава атмосферата.

Екзопланетата е подобна на нашия Нептун, четири пъти по-голяма от Земята, с атмосфера от водород. Нейното слънце е твърде близо и това води до изпускане на атмосферата в космоса, която се разтяга по орбиталния й път около звездата. 

Смята се, че в бъдеще това ще разкрие скалиста кора на планетата, която сега прилича на газов гигант. Любопитно е, че данните сочат моменти, в които няма губене на атмосфера, и такива, в които се губят значителни количества. Това не е наблюдавано досега.

"Наистина очаквахме нещо много предсказуемо и повтаряемо. Но излезе нещо странно. Когато за първи път видях това, си помислих, "Това не може да е вярно", обяснява водещият изследовател Кийтли Роклиф от университета Дартмът.

Причината за тази вариация може да се крие в изригванията от звездата. И нашето Слънце има изригвания, които варират в различни части на годината. А звездата на AU Mic b е млада - на под 100 милиона години. Изригванията на радиация се се дължат на взаимодействието между магнитните полета и звездната атмосфера. Това създава ефект на силни ветрове, които отвличат атмосферата на близката планета.

Възможно е точно преди измерванията на Хъбъл да е имало особено силно слънчево изригване. Изследователите се интересуват и от това как се справят екзопланетите в такива екстремни радиационни среди.

"Искаме да разберем какви видове планети могат да оцелеят в такива условия. Как ще изглеждат, когато звездата се успокои? Има ли шанс за обитаемост накрая, или те ще се окажат просто изгорени планети?" казва Роклиф. "Дали накрая те губят почти цялата си атмосфера и оцелялите им ядра стават супер Земи? Наистина не знаем какво изглеждат тези окончателни състави, защото в нашата слънчева система нямаме нещо подобно на тях."