Протестиращите миньори и енергетици ще решат днес ще останат ли пътните блокади на магистрала "Тракия" и Подбалканския път при Гурково. Движението по основните пътни артерии остава блокирано 14-и ден.

Миньорите и енергетиците инициират Национален протест в защита на своите искания, обявен за 18 часа в цялата страна, съобщава БНР. Те призовават за солидарност и подкрепа към всички българи да излязат по местоживеене в същия час.

Работещите в ТЕЦ Плевен вече обявиха, че ще се включат в националния протест в подкрепа на стачкуващите от Маришкия басейн. Инж. Минко Христов, председател на КНСБ в ТЕЦ Плевен, казва пред националното радио:

"Смятаме, че преходът към тази зелена енергия е много по-бърз, без да са регламентирани редът и начинът на извеждане на мощности на въглищните централи. Липсва и Национална стратегия за заместване на тези мощности.

Ние не смятаме, че те като ги свалят и направят фотоволтаици, това ще реши проблема на България! От независима енергийна държава ще станем зависими. Ще останем накрая и без базови мощности. Последно, ще има и много безработни там, каквото и да ги лъжат".

Очаква се още печалноизвестната "Брикел", "Топлофикация-Бургас", служителите от топлоцентрали във Враца, Русе, Сливен, Гълъбово, Димитровград да излязат пред предприятията си в знак на солидарност.

А съвсем лесна и бърза разходка из социалките показва активната роля на профили, брандирани с "Възраждане", в организацията на протеста, уж "за опазване на българската енергетика".