На 23 януари Саудитска Арабия съобщи за смъртта на своя крал, 90-годишния Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд. На престола днес е неговият полубрат, 79-годишният Салман бин Абдул Азиз ал Сауд. Той е 25-ият син на крал Абдул Азиз - първия монарх, и принцеса Хаса ал Судайри.

Веднага след известието за кончината на главата на най-влиятелната страна в ОПЕК цената на петрола започна да се покачва, но се задържа в границите под 50 долара за барел. Днес всички се питат какво ще се случи при новия монарх. Повечето анализатори не предвиждат особени промени в нефтената политика на страната, най-голям износител на петрол в света, от която на практика зависи общата ситуация на пазара на суровината.

Докато светът прави прогнози, ето един необикновен поглед към Саудитска Арабия през обектива на Арин Бейкър, шеф на бюрото за Близкия Изток на сп. TimeКадрите са своеобразен контрапункт на всеобщата представа за страната-синоним на благополучие. Зад нефтения разкош на местните милиардери се крие потресаваща мизерия в покрайнините, до която имат достъп много малко хора.

В страната с най-голямата концентрация на свръхбогати семейства около 20 % от населението живее в невъобразима нищета. В сянката на разкошните търговски центрове на Рияд седят редици от просяци, а в гетата в южните покрайнини на столицата хора оцеляват в съборетини.

“Улицата на бедните” в покрайнините на Рияд бедняци просят милостиня. Снимки Time.com.

В Саудитска Арабия медицинската помощ и образованието са безплатни, но няма никакви дотации, нито купони за храна за бедните. Много от тях разчитат на подаяния на частни лица.

Правителството обещава да изкорени бедността, но тази трудна задача още повече се усложнява от бързия прираст на населението и недостига на работни места.

За чуждестранните журналисти е трудно да получат достъп до този живот, скрит от очите на хората. Понякога социални работници успяват да издействат разрешение, рискувайки да си навлекат наказание от властите.

Деца играят сред стари мебели в двора на една от къщите в беден квартал в южните покрайнини на Рияд

 

При мюсюлманите от Саудитска Арабия е прието да дават част от годишния си доход за благотворителност и някои високопоставени лица проявяват небивала щедрост. Например членът на кралското семейство, известният инвеститор принц Ал Уалид бин Талал за 30 години е похарчил няколко милиарда долара за благотворителност. Значителна част от тези пари е постъпила директно в ръцете на просители, обърнали се лично към него за помощ в офиса му. Постъпват прошения за изплащане на заеми, покупка на кола или женитба. По време на тези срещи много бедняци рецитират стихове в прослава на щедростта на принц Ал Уалид бин Талал.

В такива условия живее бедно семейство с 12 деца (на снимката е едно от тях). Те зависят изцяло от милостинята на богатите

Саудитска Арабия е една от най-консервативните мюсюлмански държави. Официално всичките саудити са мюсюлмани. Изповядващите други религии, освен исляма, не могат да бъдат граждани на страната. Забранени са всякакви други храмове и молитвени домове, освен мюсюлмански. Не-мюсюлманин няма право да бъде погребан на територията на кралството.

Това е единствената страна в света, където на жените е забранено да шофират. Официална писмена забрана няма, но по закон гражданите, които се намират в страната, могат да се ползват само от правата, които им се предоставят по места. И тъй като на жените не се дават никакви права, на практика това означава забрана и за шофиране.

И още един интересен факт. В Саудитска Арабия магьосничеството се смята за такова голямо зло, че дори са забранени книгите от поредицата за Хари Потър. Освен това има специален отдел в религиозната полиция, в задачите на който влиза и ловът на “магьосници” и “неутрализацията” на вредни заклинания.

Ето още малко картини от Саудитска Арабия:

Гледка от един “заден двор” в Рияд

Така изглежда спалнята на бедна саудитска жена

Принц Ал Уалид бин Талал (в средата, с очилата) приема молби за финансова помощ в палатков лагер в пустинята близо до столицата

Саудитски девойки се молят в дома на приятели преди вечеря. Жените в тази страна имат много малко възможности да правят друго, освен домашните задължения

На жените, лишени от всякакви права, обаче се разрешава да купуват коне. Участничка в аукцион за продажба на арабски бегачи в покрайнините на Рияд

Саудитски мъже се молят в павилион на пазар за камили