"Атаката срещу машинното гласуване беше координирана и задава въпроса - дали знаем накъде отиваме."

Това подчерта премиерът Николай Денков в "Лице в лице" по бТВ в сряда вечер.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев продължава да отказва да изпрати предложение до него за освобождаването на заместника си Деньо Денев, от когото тръгна скандала с машините. Тази частица от скъсаните отношения между правителството и Агенцията посочи самият Денков.

"Това, което стана сега с машините, показва, че имаме всички основания да се притесняваме.

ДАНС не е част от решението, стана част от проблема", смята той.

Премиерът съобщи още, че не е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски, който вече е с охрана, неофициално - по сигнал за това, че бил заплашван от съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата от групата Божидар Божанов.

"Кой иска честни избори и кой - машинации"

"Знам, че имаме много голям проблем. Точно затова винаги сме казвали, че трябва да имаме гласуване с машини. Те бяха вкарани, за да се избегнат проблемите с недействителните бюлетини. Да погледнем факторите около машините и ще разберем кой иска честни избори и кой  - машинации", коментира Денков резултатите от първия тур на местните избори, на които има огромен процент недействителни бюлетини след гласуване само с хартия.

Според Денков, каквото правителството е могло да направи, за да ограничи контролирания вот, го е направило преди изборите - изнесло справката на хора, които са извънредно записани по много на едно място.

Премиерът отново повтори фразата си за Бай Ганьо от началото на днешното заседание на МС и попита -  "Искаме ли нормална държава или да продължаваме да се лъжем, че искаме честни избори. Има хора, които искат да си карат по стария начин. Опитваме се да решим тези проблеми, но как това да стане за шест месеца".

Сложните отношеният с ДАНС

"Преди повече от един месец преди изборите изпратих искане към ДАНС да ми изпратят оттам списък с рисковете, които виждат за вота. Как мислите, получих ли отговор?", разказа Денков за сложните отношения с Агенцията.

Той посочи, че при огласяването на доклада (или справка, или преписка, по другото име на документа, сложил началото на скандала, довел до решението на ЦИК да не се гласува с машини на 29 октомври) на ДАНС отново е имало нарушение на процедурата и на изискванията за субординация - зам.-председателят е трябвало първо да се обади на Денков, да се види дали има риск, а той е постъпил точно обратно като го е разпратил и огласил, като е нарушил и изискванията за секретност на информацията.

"Едни хора искат да премахнат машините от изборния процес и го направиха, нарушавайки закона. ЦИК наруши Изборния кодекс с вземането на това решение. След това ВАС намери начин да оправдае защо са били махнати машините. По същия начин този човек от ДАНС изпрати тази справка, това можеше да се предотврати, ако беше спазен законът и субординацията. Просто трябваше да се види какво е правел зам.-министърът", посочи премиерът.

"Чакам от два дни председателят на ДАНС да ми изпрати предложение, за да сменя този човек, защото е така по закон", добави той.

"Чух се с него и му казах, че го чакам. Той не обеща да го направи. Каза - "ще се запозная с документите", после - "Нямам достатъчно основания", разказа премиерът за общуването си с шефа на ДАНС. 

"Аз имам основания (да иска оставката на зам.-председателя на Агенцията-бел. ред.), но тук има съпротива", подчерта той.

За министъра на е-управлението: Такива разговори не водя

Премиерът досега не е разговарял с министъра на електронното управление за историята, според която той е изнудван и заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов.

"Единствената информация по случая я имам от медиите - за тези 640 млн. лв. Нямам представа. Аз с Йоловски такива разговори не водя и няма да водя. Ако го защитават и има охрана, той вече е в друг режим. Няма да водя такива разговори. Беше днес на заседание на Министерския съвет и говорихме какво трябва да направи министерството му, за да има машини на втория тур. Това имам да говоря с него - за машините. Като минат изборите, ще говорим за други неща", отсече Денков.

И повтори:

"Не съм го питал и няма да го питам. Познавам Божанов и знам, че това е абсурдно. Познавам Кирил Петком и знам, че това е абсурдно. Като дойде понеделник, ще го питам. Сега ми трябва машините да работят."

За дерогацията - "г-н Добрев каза много неверни неща"

"Пазя и ще продължа да пазя пазара на горива в България."

Така Денков отговори на обвинения на Делян Добрев от ГЕРБ, че се слага правителствен чадър над "Лукойл".

"Нямаме неруски нефт, с който да захраним рафинерията. Продажбата на „Лукойл“ си зависи от продажбата на неговите собственици. Знаем, че има интерес към компанията, но дали се водят преговори - не знаем. Ако някой започне да притиска „Лукойл“ и да иззема, тогава във всеки един момент те могат да вдигнат цената на горивата и да се оправдаят с този натиск. Това е предупреждение - какво ще се случи, ако някой тръгне да го прави. Виждам някои действия като това за 7 дни да изчезне дерогацията“, каза още Денков.

Премиерът предположи, че това говорене на Добрев е предизборно.

"Това, което ме интересува, е да запазим стабилен пазара на горива в България. Дали ще падне цената на горивата, не зависи от това, което казва г-н Добрев, а от пазарите и цената на нефта. Друг е въпросът какво може да се събере от свръхпечалбата на "Лукойл", добави.

И заключи:

"Господин Добрев казва много неща, които просто не са верни."

Мираж ли е Шенген?

"Шенген никога не е бил мираж, работим по точен план. Австрийците няма какво друго да кажат, през декември ще видим. Имам положителни знаци, че Холандия (Нидерландия) ще изпрати мисия да направи преглед в България", коментира Денков по темата Шенген.

"Моето притеснение не е за Холандия или Австрия, а дали Народното събрание в България ще продължи да работи по същия начин", добави той.

Атаките към кабинета

"Не ме притесняват критиките на Борисов, а появата в НС на странни и несъгласувани с правителството промени като тези, свързани с "Лукойл", което означава, че някои от партиите, които подкрепят правителството, не са готови да вървят по утвърдения план. Ако някой чисто популистки гледа как да се хареса на едни или други - може би заради изборите, но може би и след това, може да се окаже, че всичко може да отиде в грешна посока", каза премиерът по повод зачестилите атаки от "не"коалиционните партньори от ГЕРБ и ДПС.

"Разбрали сме се, че министрите ще бъдат сменяни само при съгласие от двете страни",  припомни той.

...и дали знаем накъде отиваме

"Аз не мисля, че партньорите имат проблеми с работата на министрите, търси се всяка възможност, за да се критикува правителството, защото е хубава политическа роля. Но атаката срещу машинното гласуване беше координирана и задава въпроса - дали знаем накъде отиваме", предупреди той.

На въпрос дали го засягат обвиненията и нападките към самия него той отговори:

"Няма как да ме унизи някой, който е на много по-ниско интелектуално, морално и т. н. ниво от мен. Единственото, което ме интересува е да свършим работата".